Najnovije vesti

EBOLA SE ŠIRI: Smrtonosni virus bacio na kolena zapadnu Afriku
Foto: AP

Opasno

EBOLA SE ŠIRI: Smrtonosni virus bacio na kolena zapadnu Afriku

Planeta
Ebola je izuzetno smrtonosna i prema dosadašnjim iskustvima skoro 90 odsto zaraženih umire, ali u sadašnjoj epidemiji taj procenat je daleko manji, jer oko 40 odsto obolelih uspe da se izleči

DAKAR - Uprkos ogromnim naporima lekara, epidemija ebole na zapadu Afrike brzo se širi i već je zahvatila Liberiju, Sijera Leone, Gvineju i Nigeriju, gde je do danas registrovano više od 1.200 obolelih i 670 umrlih, preneo je AP.

Smrtonosnim virusom zaraženi su i neki od vodećih stručnjaka za tu bolest, a jedan je lekar u Liberiji je umro.

Za sada je najteže stanje u Sijera Leoneu, gde se epidemija najbrže širi, a u poslednjih petnaestak dana umrlo je 50 zaraženih osoba.

Situacija je kritična i u Gvineji i Liberiji, koja je zatvorila granične prelaze, ograničila okupljanja na javnim mestima i uvela stroge zdravstvene mere. Prvi slučaj bolest registrovan je u Nigeriji.

Od trojice zaraženih lekara, liberijski doktor Samjuel Brisbejn u subotu je preminuo u klinici u Monroviji, a Amerikanac Kent Brentli, koji je u više zemalja zapadne Afrike pomagao u suzbijanju epidemije ebole, nalazi se u karantinu u Monroviji i njegovo stanje je teško.

Treći zaraženi lekar, Umar Kan iz Sijera Leonea, leči se u klinici Lekara bez granica i prema poslednjim prognozama više nije životno ugrožen.

Ebola je izuzetno smrtonosna i prema dosadašnjim iskustvima skoro 90 odsto zaraženih umire, ali u sadašnjoj epidemiji taj procenat je daleko manji, jer oko 40 odsto obolelih uspe da se izleči.

Stručnjaci smatraju da nema potrebe zatvarati granice i ukidati međunarodne letove, jer je ebola infektivna tek kada zaražena osoba ima vidljive simptome bolesti.

Virus ebole ne prenosi se kao grip, kroz vazduh, već je neophodan fizički kontakt sa krvlju ili telesnim tečnostima obolelih.

Zbog toga su najugroženiji lekari i članovi porodice zaraženih osoba, koji ne znaju o kakvoj bolesti se radi i tako se sami inficiraju.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...