(VIDEO) DEFORMISANI IZ ČASTI: Pogledajte šta zbog vere trpe ovi Italijani - i ponose se!
Foto: Printskrin Yt

Običaji

(VIDEO) DEFORMISANI IZ ČASTI: Pogledajte šta zbog vere trpe ovi Italijani - i ponose se!

Planeta -
U mestu Nola kraj Napulja postoji tradicionalni religiozni godišnji festival u kojem učesnici zadobiju ogromne tumore

NOLA - Svake godine u italijanskom gradu Nola kraj Napulja stotine muškaraca vernika svesno i dobrovoljno deformišu svoja tela - u ime religije.

Godišnji "Festival ljiljana" privlači stotine posetilaca, a većina želi da vidi kako meštani nose raznolike drvene strukture od 25 metara teške 900 kilograma, piše Dejli mejl. Da bi stvar bila gora, deca se još popnu na ručno izrađene konstrukcije.

Paradu prate narodna i verska muzika.

Zbog velikog napora kojem su izloženi tokom procesije, dobrovoljcima ostaju strašne posledice na ramenima: ogromni žuljevi. Međutim, oni ne samo da ih ne kriju, već ih ponosno pokazuju kao znak žrtve i piosvećenosti veri.

Ritual postoji više od 1.500 godina, a muškarci koji učestvuju u paradi zovu se "cullatori", što bi moglo da se prevede kao "nosači kolevke".

"Festival ljiljana" posvećen je Svetom Paulinu. Legenda kaže da se taj svetac odrekao slobode i svega što je imao da bi spasao sugrađane za vreme invazije Vizigota 410. godine. Iste godine održan je i prvi festival.

UNESCO je prošle godine zaštitio "Festival ljiljana" što znači da Nola sada prima omanju dotaciju za održavanje ove tradicije.

Pošto je pitanje časti učestvovati na ovoj manifestaciji, sa festival sledeće godine već se prijavilo 120 meštana.

http://www.youtube.com/watch?v=9ffzqgd3Jjg
http://www.youtube.com/watch?v=7dohrzGx1Fg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track