Miniran prilaz mestu nesreće malezijskog aviona
Foto: AP

Miniran prilaz mestu nesreće malezijskog aviona

Planeta -
Grupa međunarodnih posmatrača odustala je ranije danas od još jednog pokušaja da dođe do mesta gde je srušen malezijski avion, saopštila je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS)

DONJECK, 30. jula (Tanjug) - Portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrij Lisenko izjavio je danas da su proruski aktivisti minirali prilaz mestu gde se srušio putnički avion aviokompanije "Malezija erlajns" na istoku Ukrajine, koje je pod njihovom kontorlom.

On je rekao da je zbog toga rad međuanrondih eksperata nermoguć, preneo je AP. Grupa međunarodnih posmatrača odustala je ranije danas od još jednog pokušaja da dođe do mesta gde je srušen malezijski avion, saopštila je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Posmatrači te organizacije su u dva vozila krenuli iz Donjecka ka mestu pada aviona, ovaj put bez holandskih istražitelja koji su tokom prethodna tri dana bezuspešno pokušavali da dođu do te lokacije, ali su odustajali zbog žestokih borbi između ukrajinskih i proruskih snaga koje se tamo odvijaju.

OEBS-ovi posmatrači odustali su od puta na područje gde se 17. jula avion "Malezija erlajnsa" srušio sa 298 putnika i članova posade, nakon što su razgovarali sa predstavnicima proruskih snaga. Proteklih dana se na području pada aviona vode žestoke borbe između snaga zvaničnog Kijeva i proruskih snaga, u kojima je samo u protekla 24 sata poginulo 19 civila, pa su međunarodni posmatrači zbog straha za sopstvenu bezbednost odustajali od puta na to područje.

Vlade Holandije i Australije, čijih je više od 200 državljana bilo u oborenom avionu, ističu da mesto nesreće nije bezbedno, kao i da se tamo i dalje nalaze ostaci jednog broja žrtava.

Malezijski avion boing 777 leteo je iz Amsterdama u Kuala Lumpur, a oboren je naistoku Ukrajine, gde je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track