ALŽIRSKI AVION PAO ZBOG NEISKUSNOG PILOTA: Za 3 minuta survao se sa 10.000 metara visine!
Foto: Fonet/AP

Prvi rezultati istrage

ALŽIRSKI AVION PAO ZBOG NEISKUSNOG PILOTA: Za 3 minuta survao se sa 10.000 metara visine!

Planeta -
Pilot je pokušao da zaobiđe oluju, ali se prebrzo vratio na stari kurs, kaže komandant armije Burkine Faso

Prvi rezultati istrage udesa aviona avio-kompanije "Er Alžir", koji se 24. jula sa 118 putnika i članova posade srušio u pustinju u Maliju, ukazuju na to da se nesreća dogodila zato što neiskusni pilot nije umeo da iščupa letelicu iz nevremena.

Istražitelji su utvrdili da se avion u roku od samo tri minuta sunovratio s visine od 10.000 metara. Oni smatraju da je avion tipa MD-83, koji je iz Burkine Faso leteo prema Alžiru, uleteo u olujno nevreme, a da je svemu verovatno doprinelo neiskustvo posade, koja je tek mesec dana letela na toj inače zahtevnoj ruti iznad Sahare.

Posle detaljne analize podataka s radara, istražitelji kažu da su skoro sasvim sigurni da avion nije oboren u terorističkom napadu, ali da još nisu utvrdili da li je bilo mehaničkih kvarova koji su mogli da doprinesu katastrofi.

"Pilot je pokušao da zaobiđe oluju, ali se prebrzo vratio na stari kurs. Do pada je došlo dok je pokušavao da izvede ovaj manevar", izjavio je glavnokomandujući vojske Burkine Faso, Žilber Dijendere. Upravo on je otkrio frapantan podatak o naglom sunovratu aviona s visine od 10.000 metara i dodao da je letelica pala na tle u jednom komadu, to jest nije eksplodirala pre pada.

"Izgleda da je pilot prekasno reagovao na oluju. Trebalo je da skrenei bar 10-15 kilometara pre nego što je nabasao na nevreme. Ako se previše približite, ostane vam premalo vremena za skretanje. Ostanete zarobljeni u snažnim vazdušnim kovitlacima, koji vas bacaju gore-dolje', rekao je francuski stručnjak za avione Žerar Feldze.

Inače, avion je bio vlasništvo jedne španske kompanije, a "Er Alžir" ga je iznajmljivao. Svi članovi posade bili su španski državljani, ali najveći broj poginulih su Francuzi, zbog čega je Francuska preuzela glavnu ulogu u istrazi uzroka pada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track