UŽIVO DAN 168 NOVI SUKOBI: Posmatrači OEBS napuštaju granicu zbog borbi
Foto: Fonet/AP

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 168 NOVI SUKOBI: Posmatrači OEBS napuštaju granicu zbog borbi

Planeta -
Portparol OEBS Šiv Šarma izjavio je ranije da je Gukovo u nedelju dva puta bilo izloženo vatri.

GUKOVO - Posmatrači OEBS koji su se smestili na ruskom graničnom prelazu Gukovo napuštaju svoja radna mesta zbog nastavka borbi na ukrajinskoj teritoriji, izjavio je danas portparol regionalnog odseka ruske službe bezbednost, prenosi Tanjugi.

Zbog nastavka pucnjave i eksplozija granata, neki pripadnici osoblja OEBS koji rade na prelazu Gukovo, napustili su svoja radna mesta, rekao je Vasilij Malajev, predstavnik Federalna služba bezbednosti (FSB) za oblast Rostova. On je dodao da su graničari i carinici na tom graničnom prelazu ostali na dužnosti.

Portparol OEBS Šiv Šarma izjavio je ranije da je Gukovo u nedelju dva puta bilo izloženo vatri. On je rekao da su ti incidenti očigledno bili posledica borbi ukrajinske vojske i milicije Donjecka, ali je ipak rekao da je bilo nemoguće odrediti ko je i odakle ispaljivao granate. Šarma je rekao da ovi incidenti nisu poremetili rad posmatrača OEBS, i da oni ne planiraju da izmene svoj raspored.

Posmatrači su na rusko-ukrajinsku granicu raspoređeni u skladu sa odlukom Stalnog saveta OEBS-a od 24. jula, a u region Rostova počeli su da pristižu već krajem jula. Trenutno su po dva posmatrača na dužnosti sa obe strane graničnog prelaza Gukovo, a posmatrački tim tamo treba da bude konačno oformljen 16. avgusta.

21.13 - U gradu Šahtjorsku u Donjeckoj oblasti, gde se vode ulične borbe, predalo se više od 700 ukrajinskih vojnika, javio je Itar-Tass, pozivajući se na izjavu jednog od komandira armije samoproglašene Donjecke Narodne Republike datu agenciji "Novorosija"."Stigla je vest ustanika da su se u Šahtjorsku, koji brane združene jedinice ustanika, predala 702 ukrajijnska vojnika", navela je ta agencija.Itar-Tas s navodi da nema potvrde te informacije iz drugih izvora.

19.53 - Nakon što je noćas više od 400 ukrajinskih vojnika prešlo u Rusiju, mediji pokušavaju da odgonetnu pravi razlog tog postupka, a suprotne strane daju kontradiktorne informacije. Dok ruski zvaničnici tvrde da su ukrajinski vojnici dezertirali i zatražili azil, ukrajinska strana navodi da su bili primorani da pređu rusku granicu jer su u borbi sa proruskim snagama ostali bez municije.

Ilustracija: Rojters
Ilustracija: Rojters

17.12 - Pet ukrajinskih vojnika poginulo je danas u sukobu s proruskim pobunjenicima na području Donjecka, a nekoliko stotina ukrajinskih vojnika se povuklo u Rusiju.

15.03 - Sergej Belous, novinar i stalni saradnik časopisa Pečat, nestao je u petak uveče u blizini grada Ambrosijevke, na krajnjem istoku Ukrajine, saopštila je danas redakcija Pečata i uputila apel za pomoć kako bi bio pronađen. Poslednje što se o njemu zna je da su ga, zajedno sa prijateljem, u večernjim časovima uhapsili pripadnici prokijevske Nacionalne garde. Od tada im se gubi svaki trag, a kijevske vlasti su rekle da one nemaju nikakvih podataka o tome da je pritvoren.

Ilustracija, Foto Reuters
Ilustracija, Foto Reuters

13.56 - Oko 180, od 438 ukrajinskih vojnika koji su noćas prešli u ruski Rostovski region, vraća se u Ukrajinu, izjavio je portparol Pogranične službe Rostovske oblasti Vasilij Malajev. Pogranična služba ove oblasti organizovala je transfer ukrajinskih vojnika koji su odlučili da se vrate kući, autobusima ili oklopnim vozilima, dok se preostali vojnici još nalaze u Rusiji, prenosi Tanjug.

11.13 - Zbog žestokih artiljerijskih napada kojima je izložen grad Lugansk, na istoku Ukrajine, stanovnici grada su ostali bez vode, struje, a telefonske veze su u prekidu, saopštila je danas skupština grada. Rezidencijalni i infrastrukturni objekti u Lugansku su pod žetokim artiljerijskim napadaima od ranog jutra, navela je skupština grada.

Izbeglice na ruskom graničnom prelazu, Foto AP
Izbeglice na ruskom graničnom prelazu, Foto AP

11.07 - U poslednja 24 sata iz pograničnih ukrajinskih gradova u Rusiju je izbeglo još 1.000 ljudi, izjavio je portparol ruskog Ministarstva za vanredne situacije Aleksandar Drobiševski. Ukupan broj izbeglica iz Ukrajine je tako porastao na 42.400, među kojima je gotovo 15.000 dece, a oni su raspoređeni u 585 privremenih prihvatnih centara u Rusiji, naveo je Drobiševski. Najveći broj izbeglica se nalazi u Rostovskoj oblasti, koja graniči sa Rusijom, kao i na poluostrvu Krim, odakle se ukrajinske izbeglice po želi šalju i u druge delove Rusije.

Ilustracija, Foto Reuters

09.30 - Više od 400 ukrajinskih vojnika prebeglo je tokom noći u Rusiju i zatražilo azil od ruskih vlasti, izjavio je portparol Pogranične službe Rostovske oblasti Vasilij Malajev. Malajev je naveo da je tokom protekle noći 438 vojnika ukrajinske vojske prešlo granicu sa Rusijom i od policajaca na granici zatražilo azil, javlja Itar-Tass prenosi Tanjug. Ruska pogranična služba je donela odluku o otvaranju humanitarnog koridora za ulazak tražilaca azila u Rusiju, rekao je Malajev, dodavši da je među 438 prebeglih vojnika i 164 graničara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track