NEMAČKA i SANKCIJE PROTIV RUSIJE: Berlin stopirao dogovoreni posao sa Moskvom
Foto: AP

Embargo

NEMAČKA i SANKCIJE PROTIV RUSIJE: Berlin stopirao dogovoreni posao sa Moskvom

Planeta -
Nemački list Bild pita se da li će Nemci sami platiti 'ruski ceh' jer jedini doslovno poštuju sankcije EU, dok su druge članice našle način da ispune poslovne dogovore s Rusijom i izbegnu gubitak

BERLIN - Vlada u Berlinu je, u okviru sankcija Evropske unije (EU) Moskvi, definitivno stopirala jedan poslovni ugovor nemačke firme "Rajnmetal" o gradnji centra za obuku u Rusiji, potvrdilo je danas nemačko Ministarstvo privrede pisanje štampe.

Jedna portparolka ovog Ministarstva rekla je da je povučena dozvola, koji je savezna vlada u prošlom sazivu dala za gradnju centra za obuku u Rusiji i time potvrdila izveštaj Zidojče cajtunga o stopiranju posla sa Rusijom. Štampa piše da je vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel još u martu privremeno obustavio ovaj posao, kao reakciju na krimsku krizu.

Kada je reč o firmi "Rajnmetal", štampa piše da je vlada u Belrinu pokušala da sa tim koncernom iz Diseldorfa postigne konsenzus, ali da su ti napori propali. "Rajnmetal" je trebalo da još u ovoj godini u gradu Mulino završi jedan moderni centar za obuku i preda ga ruskoj vojci. U takvim centrima za obuku može godišnje oko 30 000 vojnika da vežba, a vrednost stopiranog projekta bila je oko 100 miliobna evra.

Rajnmetal proizvodi naoružanje i sve za vojsku, Foto AP
Rajnmetal proizvodi naoružanje i sve za vojsku, Foto AP

Bild je ovog vikenda upravo o tome pisao, postavljajući pitanje da li su "Nemci ponovo budale" i da li će, možda, sami na kraju platiti "ruski ceh". Taj tabliod piše da druge članice EU prave izuzetke za svoje firme koje posluju s rusijom, dok Nemačka to ne čini, pa postavlja pitanje da li će na kraju samo Nemci platiti "ruski ceh".

Činjenica je, navodi Bild, da bi samo u oblasti mašinogradnje trebalo ove godine računati sa gubitkom do 25 000 radnih mesta zbog sankcija Rusiji. Već sada su narudžbine iz Rusije opale za oko 20 odsto. Dalje, Bild piše da oko 6 200 nemačkih firmi ima svoje ćerke firme u Rusiji.

Druge zemlje, članice EU su, navodi se, osigurale "rupe u zidu" i tako od Nemačke napravile, kako se kaže, "EU-glupaka", konstatuje Bild i navodi konkretne primere: Francuska je ipak izvezla Rusima dva nosača helikoptera u vrednosti 1,2 milijarde evra, a poslovne aranžmane s Moskvom poštuju i Itlaija, Velika Britanija, Aistrija td.

Francuska je ipak izvezla Rusim adva nosača helikoptera, Foto Reuters
Francuska je ipak izvezla Rusim adva nosača helikoptera, Foto Reuters

"Ako se cena mora platiti, onda ćemo mi nju platiti", izjavio je predsedavajući Odbora za istok nemačke privrede Ekard Kordes i dodao da ako vlada u Berlinu i EU zbog nedovoljne kooperacije sa Rusijom žele pooštravanje sankcija "onda mi to 100 odsto podržavamo". Kordes je naglasio da se situacija promenila posle rušenja aviona iznad istočne Ukrajine, sa 298 žrtava.

Ovo se tumači kao promena raspoloženja nemačke privrede prema Rusiji, pošto su samo nekoliko dana pre te njegove izjave, nemačke firme upozorile šefove evropskih diplomatija na štetu, koju bi eventualno nove sankcije protiv Rusije mogle da nanesu. "U jednom privrednom ratu protiv Rusije, postojali bi samo gubitnici", rekao je predsednik Saveza nemačkih srednjiih preduzeća Mario Oven.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track