POBEGLI PRED UBICAMA: Desetina hiljada Jesida u begu jer im ISIL preti istrebljenjem
Foto: Printscreen Yt

Otišli s vekovnih ognjišta

POBEGLI PRED UBICAMA: Desetina hiljada Jesida u begu jer im ISIL preti istrebljenjem

Planeta -
Jesidi su pripadnici stare kurdske sekte koja obožava Sunce i žive na severu Iraka i u Sirihi već stotinama godina

DOHUK - Desetine hiljada članova iračke verske grupe Jesidi napustilo je svoje domove pošto su ekstremisti Islamske države zauzeli gradove u kojima su nastanjeni, rekao je portparol te manjine.

On je rekao da je oko 40.000 članova Jesidi zajednice napustilo svoje domove u severnim gradovima Zumar i Sinđar i sklonilo se u poluautonomnoj kurdskoj oblasti na severu Iraka.

Ekstremisti Islamske države (nastale iz grupe Islamska država Iraka i Levanta) koja je okupirala delove Iraka i Sirije, u subotu su, posle teških borbi, zauzeli ta dva grada na severu Iraka, i isterali kurdske snage bezbednosti.

Jesidi su pripadnici stare kurdske sekte, koji žive na severu Iraka i u Siriji i česta su meta napada i žrtve diskriminacije.

Pripadnici Islamske države dali su stanovnicima ultimatum da pređu u islam i plate porez ili odu iz svojih domova ili će biti ubijeni, rekao je portparol i dodao da je hiljade pripadnika te manjine ubijeno u napadima boraca Islamske države.

Ekstremisti Islamske države zauzeli su veliki deo teritorije s obe strane iračko-sirijske granice gde su proglasili kalifat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track