Najnovije vesti

PRIMILA EKSPERIMENTALNI LEK: Amerikanka obolela od ebole prebačena u SAD
Foto: Rojters

Još nije testiran na ljudima

PRIMILA EKSPERIMENTALNI LEK: Amerikanka obolela od ebole prebačena u SAD

Planeta
14:34h
Humanitarna organizacija "SIM" je saopštila da je stanje Nensi Rajtbol (59) ozbiljno, ali stabilno. Rajtbol je prebačena avionom, specijalno opremljenim za prevoz infektivnih bolesnika

ATLANTA - Američka humanitarna radnica obolela od ebole, Nensi Rajtbol, danas je avionom prebačena iz Liberije u SAD, gde će lekari pratiti njeno stanje pošto je pristala da primi eksperimentalni lek, koji dosad nije testiran na ljudima.

Humanitarna organizacija "SIM" je saopštila da je stanje Nensi Rajtbol (59) ozbiljno, ali stabilno. Rajtbol je prebačena avionom, specijalno opremljenim za prevoz infektivnih bolesnika.

Ona je smeštena u Univerzitetsku bolnicu Emori u Atlanti, gde se od vikenda nalazi i njen kolega, doktor Kent Brentli, oboleo od iste bolesti.Kent Brentli i Nensi Rajtbol su bili članovi iste misije humanitarnih i zdravstvenih radnika koji su u Liberiji učestvovali u lečenju obolelih od ebole, ali su se i sami zarazili tom smrtonosnom bolešću.

Među ljudima ebola se širi dodirom sa telesnim tečnostima obolelog, uključujući znoj, što znači da se može oboleti i od samog dodirivanja zaraženog.Bolest se prvi put pojavila 1976. godine u DR Kongu i dobila je ime po jednoj tamošnjoj reci.

Broj žrtava ebole porastao je za 158 u odnosu na prethodni izveštaj SZO, 31. jula. SZO navodi da je od januara u zapadnoj Africi zabeleženo više od 1.600 slučajeva ebole.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...