UŽIVO DAN 174 KIJEV: Ako proruske snage hoće primirje, neka polože oružje
Foto: Fonet/AP

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 174 KIJEV: Ako proruske snage hoće primirje, neka polože oružje

Planeta -
Snage samoodbrane DNR kažu da će položiti oružje ako to uradi i ukrajinska vojska

KIJEV - Milicije na jugoistoku Ukrajine trebalo bi prve da polože oružje, rekao je šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, Andrej Lisjenko reagujući na reči premijera samoproklamovane Donjecke Narodne Republike Aleksandra Zaharčenka, koji je juče zatražio primirje iz humanitarnih razloga.

Zaharčenko je pozvao na prekid vatre kako bi se sprečilo da Donjeck postane novi "Staljingrad", ali se takođe zakleo da će se boriti do kraja ako takav predlog bude odbačen, javio je AFP. Zaharčenko je rekao da su proruske snage spremne na primirje da bi se izbegla sve veća humanitarna katastrofa.

Lisjenko tvrdi da su to samo reči i da proruske snage, ako stvarno žele primirje, treba da polože oružje. Prethodno je ministarstvo za informisanje DNR saopštilo da je glavni uslov da milicije na jugoistoku Ukrajine polože oružje i uspostave primirje to da i ukrajinske snage učine isto.

Donjeck, Foto Reuters

16.00 - Najmanje jedna osoba poginula je a 10 je ranjeno u intenzivnoj artiljerijskoj paljbi tokom protekle noći u Donjecku, javio je Asošijeted pres, pozivajući se na izjavu predstavnika gradskih vlasti Maksima Rovinskog. Izveštači američke agencije čuli su 25 snažnih eksplozija u centru Donjecka tokom perioda od pola sata. U Kijevskom rejonu grada Donjecka delimično su srušene jedna kuća i deo poliklinike, a kod bolnice je ranjena jedna žena.

Stanovnici Donjecka proveli su i ovu noć u skloniština, Foto Reuters
Stanovnici Donjecka proveli su i ovu noć u skloniština, Foto Reuters

U noćnoj paljbi oštećena je gasna podstanica i bez napajanja je ostalo 19 transformatora.

Po podacima donjeckih vlasti u tom gradu svakodnevno od artiljerijske vatre strada između jednog i šest civila, a ima mnoštvo ranjenih. AP ističe da je najmanje 300.000 žitelja tog milionskog grada pobeglo od kako je eskalirao sukob.

Agencije su prenele i izveštaj specijalne monitoring misije posle posete gradu Šahtjersku, 57 kilometara istočno od Donjecka, da su posvuda vidljivi tragovi granatiranja i da im grad u kom živi približno 60.000 ljudi izgleda potpuno pust. Lokalni stanovnici grada u kom su protekle nedelje vođene oštre borbe, rekli su članovima misije da je vode za piće bilo samo tokom dva sata dnevno, a da gasa i struje nema od 27. jula.

Okolina Donjecka, Foto Reuters
Okolina Donjecka, Foto Reuters

UNN prenosi saopštenje gradskih vlasti drugog regionalnog centra na istoku, Luganska, po kom situacija ostaje nepromenjena - osmi dan nema svetla, vode, ne funkcionišu mobilna i fiksna telefonija.

"Prema informaciji lokalnog stanovništva, na grad se i dalje puca", saopštile su vlasti Luganska, dodajući da većina prodavnica i dalje ne radi, da su zatvorene banke i da radi samo nekoliko apoteka, navodi ukrajinska agencija.

Lugansk, Foto Printscreen yt
Lugansk, Foto Printscreen yt

12.30 - Ukrajina je spremna da prihvati humanitarnu misiju u Lugansku, ali samo ukoliko nenaoružan međunarodni tim uđe u zemlju preko granica koje kontroliše Kijev, izjavio je danas ukrajinski predsednik Petar Porošenko. "Spremni smo da prihvatimo humanitarnu pomoć ako je ta misija međunarodnog karaktera, bez vojne pratnje bilo koje vrste i ako bude prošla kroz granične kontrolne punkotove koje kontrolišu ukrajinski stražari", kazao je Porošenko, navodi se u saopštenju kancelarije ukrajinskog predsednika, prenela je agencija AFP. Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je na jučerašnjoj vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN nazvao situaciju na istoku Ukrajine, posebno u regionu Luganska i Donjecka, katastrofalnom. On je rekao da Moskva želi da pošalje humanitarni konvoj u ta dva područja pod pokroviteljstvom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Ilustracija Foto Reuters
Ilustracija Foto Reuters

10.05 - Oko 3.500 vojnika iz redova ukrajinskih vladinih snaga, koji su se borili na granici donjeckog regiona i Rusije je verovatno ubijeno, saopštio je danas neimenovani visoki zvaničnik ukrajinskog ministarstva odbrane. "Imali smo 3.427 vojnika koji su vođeni kao nestali, ali oni su najverovatnije poginuli", izjavio je pomenuti zvaničnik, dodajući da po njegovom mišljenju nema šansi da je bilo ko od njih preživeo, prenosi Itar-tas s.

10.25 - Holandski forenzičari identifikovali su 65 žrtava malezijskog putničkog aviona koji je srušen u istočnoj Ukrajini, saopštila je vlada. Još 42 žrtve su identifikovane sa mesta pada "Malezija erlajnsa", gde je operacija prikupljanja posmrtnih ostataka zaustavljena zbog sukoba ukrajinske vojske i lokalnih proruskih snaga. "Od tih žrtava, 21 je holandska, a 21 drugih nacionalnosti", saopštilo je holandsko Ministarstvo pravde. "Državljanštvo ostalih žrtava nije otkriveno na zahtev ambasada njihovih zemalja", dodaje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track