POROŠENKO: Humanitarci mogu u Lugansk, ali bez oružja i pod kontrolom
Foto: Printscreen Yt

Uslovi

POROŠENKO: Humanitarci mogu u Lugansk, ali bez oružja i pod kontrolom

Planeta -
Misija mora da bude međunarodna i da uđe u zemlju preko granica koje kontroliše Kijev, rekao predsednik Ukrajine

KIJEV - Ukrajina je spremna da prihvati humanitarnu misiju u Lugansku, ali samo ukoliko nenaoružan međunarodni tim uđe u zemlju preko granica koje kontroliše Kijev, izjavio je danas ukrajinski predsednik Petar Porošenko.

Porošenko je, u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izjavio da je o tome već razgovarao sa predsednikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peterom Maurerom.

"Spremni smo da prihvatimo humanitarnu pomoć ako je ta misija međunarodnog karaktera, bez vojne pratnje bilo koje vrste i ako bude prošla kroz granične kontrolne punkotove koje kontrolišu ukrajinski stražari", kazao je Porošenko, navodi se u saopštenju kancelarije ukrajinskog predsednika, prenela je agencija AFP.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je na jučerašnjoj vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN nazvao situaciju na istoku Ukrajine, posebno u regionu Luganska i Donjecka, katastrofalnom. On je rekao da Moskva želi da pošalje humanitarni konvoj u ta dva područja pod pokroviteljstvom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja