KIJEV: Ruski humanitarni konvoj ne može u Ukrajinu, pomoć mora da se prepakuje
Foto: Reuters

Rampa

KIJEV: Ruski humanitarni konvoj ne može u Ukrajinu, pomoć mora da se prepakuje

Planeta -
Ukrajinske vlasti kažu da MKCK nije sertifikovao tu kolonu i da teret treba da bude pretovaraen na granici

MOSKVA - Ukrajinski vojni portparol izjavio je danas da konvoju od 280 kamiona sa humanitarnom pomoći koji je Rusija uputila u Ukrajinu, neće biti dozvoljen ulazak u zemlju.

Tu kolonu nije sertifikovao MKCK, rekao je predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Andrej Lisjenko, odgovarajući na pitanje da li će ruska kolona vozila sa humanitarnom pomoći biti puštena preko ukrajinske granice, preneo je Asošijeted pres.

Zamenik šefa administracije ukrajinskog predsednika Valerij Čalij je, s druge strane, rekao da teret treba da bude pretovaran "na druga saobraćajna vozila (na granici) Crvenog krsta" i da Ukrajina neće dopustiti da konvoj "prati Ministarstvo za vanredne situacije Rusije ili vojnici Rusije", preneo je Rojters.

"Ukrajinska strana preuzima na sebe odgovornost za tu proceduru", rekao je Čalij novinarima.AP.

Iako je koliko juče postignut dogovor o međunarodnoj misiji pružanja humanitarne pomoći, AP javlja da MKCK, koji treba da koordinira tu operaciju, odjednom saopštava da nema informaciju šta ti kamioni prevoze i kuda idu, što izaziva "strah u Ukrajini i na Zapadu, gde su lideri izrazili zabrinutost da Rusija može ovu inicijativu da iskoristi kao izgovor za slanje vojnika na teritoriju koju drže separatisti".

Portparolka MKCK Anastasija Isjuk rekla je za AFP da se "još čeka kvalifikacija nekih tehničkih detalja" za tu operaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track