Četnici iz Srbije ratuju u Lugansku
Foto: Kurir Štampano

Srbi uz separatiste na istoku Ukrajine

Četnici iz Srbije ratuju u Lugansku

Planeta -
Vesti o borbama pojedinaca iz četničkog pokreta u okviru bataljona „Jovan Šević“ preplavile ruske medije; U tim jedinicama nalazi se veliki broj boraca iz Rusije, ali i ostalih zemalja

KIJEV - Srpski dobrovoljci, boreći se na strani proruskih separatista koji pokušavaju da odvoje oblasti Luganska i Donjecka od ostatka Ukrajine, uništili su dva tenka i jedan top vojske Kijeva, a trojica Srba su ranjeni.Vesti o borbama tih pojedinaca preplavile su ruske medije. U pitanju su srpski državljani i članovi četničkog pokreta koji se bore u okviru bataljona „Jovan Šević“ pod komandom Bratislava Živkovića. Njihova jedinica broji 46 ljudi, a među njima ima Rusa, Bugara i desetak Srba.- Slavjanski četnički odred Jovan Šević odbio je napad ukrajinske vojske na koridoru Lugansk-Krasnodar. Tom prilikom uništena su dva ukrajinska tenka, kao i jedna samohotku i top, a tokom borbe trojica Srba lakše su ranjeni i posle pružene pomoći vratili su se u odred - objavljeno je na portalu četničkog pokreta.

Prema navodima, komandant proruskih snaga u Donjecku Igor Strelkov upoznao je te srpske dobrovoljce još dok su zajedno ratovali u Bosni i Hercegovini devedesetih godina. Bataljon srpskih dobrovoljaca imenovan je u čast Jovana Ševića, vođe srpskog konjičkog puka, koji se 1751. godine zakleo na vernost Ruskoj imperiji i uspostavio autonomnu pokrajinu Slavjano-Serbiju na teritoriji današnjeg Luganska i Donjecka.Zamenik komandanta četničkog pokreta Zoran Andrejić rekao je za Kurir da su u pitanju srpski državljani i članovi tog pokreta koji su prvobitno preko Rusije otišli u Lugansk, gde su stupili na stranu separatista koji su ih potom naoružali.- Otišli su da odnesu humanitarnu pomoć, a sami su doneli odluku da ostanu - istakao je Andrejić.Inače, vojni analitičar Aleksandar Radić i profesor Fakulteta bezbednosti Milan Mijalkovski smatraju da su informacije ruskih medija o brojnosti i uspesima srpskih dobrovoljca na ratištima u Ukrajini plasirane u propagande svrhe.- Reč je o malom broju ljudi iza čijeg odlaska ne stoji država Srbija - istakli su stručnjaci.

Premijer osudio dobrovoljce u Ukrajini VUČIĆ: PRESTANITE S RATOM I VRATITE SE PORODICAMAPremijer Aleksandar Vučić poručio je juče da Srbija ne učestvuje u sukobima na teritoriji Ukrajine i osudio je angažman pojedinaca, koji boreći se tamo za novac nanose štetu državi. On je pozvao sve koji ratuju na teritoriji bivše republike SSSR da se vrate u zemlju i brinu o svojim porodicama jer nije njihovo da ratuju u tuđoj zemlji ni za 6.000 dolara, ni za 1.200 dolara, u zavisnosti od toga koliko ih ko plaća.- Srbija ne učestvuje u tim sukobima. Srbija vodi odgovornu politiku. Nismo u mogućnosti zakonski da reagujemo, ali sve više vodimo računa o licima koja se vraćaju s teritoriji Sirije i Iraka i onima koji u Ukrajini učestvuju u sukobu, pratimo njihovo delovanje u zemlji - rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track