SVETSKI MEDIJI: Zubna pasta KOLGEJT izaziva rak?
Foto: Reuters

Teške sumnje

SVETSKI MEDIJI: Zubna pasta KOLGEJT izaziva rak?

Planeta -
Istraživanja pokazuju da hemikalija triklozan, sastavni deo ove paste, utiče na pojavu raka kod životinja i ometa normalan razvoj, tvrdi američki Blumberg

VAŠINGTON - Zubna pasta "kolgejt" može da izazove kancer, piše portal američkog časopisa Blumberg. , a prenosi britanski Dejli mejl.

Ta u svetu popularna zubna pasta sadrži hemikaliju triklozan (TCS), koja podstiče razmnožavanje kancerogenih ćelija i ometa normalan razvoj životinja. Zasad nisu rađeni eksperimenti na ljudima.

Američka Agencija za kontrolu hrane i lekova (FDA) dozvolila 1997. upotrebu te paste, ali je naknadno utvrđeno da je TCS opasna hemikalija koja izaziva teška oboljenja. Između ostalog, postoji zabrinutost da TCS utiče na prevremene porođaje i deformacije u razvoju. Zato je potrebno utvrditi kakvo dejstvo TCS ima na ljude i u tom smislu preispitati dozvolu za upotrebu "kolgejt" paste.

Naučna istraživanja na koja se Blumberg poziva datiraju iz 2010, kad je utvrđeno da TCS uništava plodnost kod miševa, i 2013, kad mu se pripisuje smanjen broj spermatozoida kod pacova.

Što se ljudi tiče, triklozan je pronađen u urinu 75 odsto od 2.517 ispitanih Amerikanaca tokom jednog istraživanja sprovedenog 2013. godine. Međutim, bez detaljnijih naučnih ispitivanja nemoguće je utvrditi pravi uticaj TCS.

Kompanija "Kolgejt" tvrdi da njena istraživanja nisu pokazala nikakve promene na ljudskim ćelijama usled dejstva TCS.

"Za skoro 18 godina, koliko pasta 'kolgejt' postoji na tržištu u SAD, nije bilo nikakvog dokaza da ona negativno utiče na zdravlje ljudi", kaže portparol kompanije Kolgejt Tomas di Pjaca za Blumberg. FDA jeste bila zabrinuta zbog moguće kancerogenosti triklozana, kaže on, ali to što je ipak dala dozvolu za proizvodnju i prodaju "kolgejta" pokazuje da pasta nije kancerogena. Zato "Kolgejt" neće menjati hemijski sastav svoje popularne zubne paste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track