TURSKA NEMAČKOJ: Špijuniranje među prijateljima nije prihvatljivo
Foto: Reuters

Zvanični protest

TURSKA NEMAČKOJ: Špijuniranje među prijateljima nije prihvatljivo

Planeta -
MIP Turske saopštio da je špijuniranje apsolutno nedopustivo i da, ukoliko je tačna vest Špigla da je BND godinama špijunirala Ankaru, od nemačkih vlasti traži puno objašnjenje

ANKARA - Nemački ambasador u Ankari pozvan je danas u tursko ministartstvo spoljnih poslova zbog vesti u Špigl-u da je nemačka obaveštajna agencija BND godina špijunirala svog NATO saveznika, gde mu je rečeno da je nemačko špijuniranje "apsolutno neprihvatljivo".

Tursko ministarstvo inostranih poslova je, posle sastanka, izdalo saopštenje u kome je navelo da je špijuniranje "apsolutno nedopustivo" i da, ukoliko je to istina, od nemačkih vlasti traži "puno objašnjenje", prenela je agencija Rojters.

"Ukoliko postoji i najmanji element istine u tim tvrdnjama, to bi predstavljalo ozbiljnu situaciju koja bi trebalo da se objasni Nemačka. Takva praksa ni u kom slučaju ne bi bila prihvatljiva u okruženju koje zahteva uzajamno poverenje i poštovanje među prijateljima i saveznicima", navodi u saopštenju turskog ministarstva, dodaje AP.

Ranije je britanska agencija objavila vest da se viršilac dužnosti podsekretar tog ministarstva Erdogan Iskan sastao sa nemačkim ambasadorom u Ankari Eberhardom Pohlom da bi Turska iznela svoju zabrinutost zbog vesti u Špiglu.

Nemački magazin Špigl u subotu je objavio da je Agencija, poznata pod skraćenicom BND, snimala pozive američkog državnog sekretara Džona Kerija i njegove prethodnice Hilari Klinton i takođe je pomenut tajni dokument BND iz 2009. da je Turska bila ciljna meta nemačkog prikupljanje obaveštajnih podataka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track