CVIJANOVIĆEVA SA SRBIMA U SARAJEVU: Drago mi je da pokažemo da smo ovde zajedno!
Foto: RTRS

Obeležavanje krsne slave hrama Preobraženja Gospodnjeg

CVIJANOVIĆEVA SA SRBIMA U SARAJEVU: Drago mi je da pokažemo da smo ovde zajedno!

Planeta -
Srpska je za povratak Srba u Sarajevo uvek reagovala spremno, ali je potrebno i partnerstvo FBiH da bi se ljudima omogućilo da se vrate, dođu do svoje imovine, reše statusna i neka druga pitanja. rekla je premijerka Srpske

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da za povratak Srba u Sarajevo treba da postoji institucionalna i svaka druga podrška, kako iz Republike Srpske, tako i iz drugog entiteta, kao što je Srpska na raspolaganju onima koji žele da se vrate u ovaj entitet ili u Federaciju BiH (FBiH).

"Republika Srpska je uvek svim svojim institucionalnim kapacitetima na raspolaganju onima koji žele da se vrate u Republiku Srpsku, kao i u Sarajevo i druge delove FBiH", naglasila je Cvijanovićeva.Ona je u Sarajevu rekla da je Srpska za povratak Srba u Sarajevo uvek reagovala spremno, ali je potrebno i partnerstvo FBiH da bi se ljudima omogućilo da se vrate, dođu do svoje imovine, reše statusna i neka druga pitanja.Cvijanovićeva je danas prisustvovala obeležavanju krsne slave hrama Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskoj opštini Novo Sarajevo, gde je novinarima rekla da značaj ove svetkovine i svesti o tome ko su Srbi pokazuje zajedništvo malog broja pripadnika ovog naroda koji žive u Sarajevu."Ovo je divan događaj! Drago mi je da pokažemo da smo ovde zajedno, da treba da zajedno obeležavamo, slavimo i sećamo se onog čega treba da se sećamo i da znamo šta da radimo u budućnosti", rekla je Cvijanovićeva.Svetom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača i osveštanjem grožđa, danas je započelo obeležavanje krsne slave hrama Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskoj opštini Novo Sarajevo.Hram Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu, kojeg je projektovao profesor Aleksandar Deroko, završen je 1940. godine, a osveštan je 8. septembra iste godine.U svome relativno kratkom postojanju od 70 godina, hram Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu dva puta je zatvaran i skrnavljen.U periodu 1941-1945. godine vlasti takozvane Nezavisne Države Hrvatske zatvorile su hram, a sveštenike proterali, dok je u ratnom periodu 1992-1995. hram bio opljačkan. Obnovljen je i osveštan po završetku rata 1995. godine.

(RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track