(VIDEO) KO JE LEDI AL KAIDA: ISIL tražio ikonu džihada u zamenu za ubijenog američkog novinara
Foto: Ap

SAD odbile da je puste

(VIDEO) KO JE LEDI AL KAIDA: ISIL tražio ikonu džihada u zamenu za ubijenog američkog novinara

Planeta -
Džihadisti su tražili da SAD oslobode teroristkinju naučnicu Aafiju Sidiki, koja robija zbog planiranja masovnog napada na Ameriku

LONDON - Oslobađanje Aafije Sidiki, naučnice koja se školovala u SAD i stekla nadimak Ledi Al Kaida zbog saradnje s najvišim krugovima svetske terorističke mreže, bilo je na listi zahteva koji je zloglasni ISIL postavio u zamenu za ubijenog američkog novinara Džejmsa Folija, piše Njujork tajms.

Aafija Sidiki, majka troje dece, izdržava 86-godišnju robiju u teksaškom zatvoru. Osuđena je pošto je uhvaćena s planovima za masovni teroristički napad na SAD.

Administracija predsednika SAD Baraka Obame odbila je da uopšte razmatra njeno oslobađanje, kao i zahtev da se koljačima ispate 132 miliona dolara otkupnine za Folija.

Sidikijeva (42) je pohađala dva univerziteta u Novoj Engleskoj: doktorirala je na Unverzitetu Brendiz, a zatim se školovala u oblasti neurologije na Masačusetskom institutu za tehnologiju, piše Dejli mejl. Posle terorističkih napada 11. septembra našla se na listi najtraženijih zločinaca američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) zato što ju je spomenuo zloglasni Kalid Šeik Mohamed, za čijeg je rođaka udata. Mohamedov sestrić Amar al-Balu, njen drugi muž, bio je jedan od mozgova terorističkog napada na Ameriku 9. septembra 2001. godine. Sada robija u Gvantanamu.

Ova obrazovana žena uhapšena je u Avganistanu 2008. godine baš zato što je bila obrazovana - meštani su bili skeptični što zna da čita i piše, za razliku od ostalih avganistanskih žena. Policajci su u njenoj torbi, osim plana z širenje ebole, našli i planove o bacanju bombe koja bi bila kombinacija radioaktivnog materijala i konvencionalnog eksploziva, kao i formule za pravljenje hemijskog oružja koje nekako ne bi ubijalo decu nego samo odrasle. Bila su tu i dva kilograma otrovnog natrijum-cijanida, kao i dokumenti s detaljima planiranog napada na Njujork.

Tokom prvog ispitivanja dan posle hapšenja, domogla se puške i zapucala na istražitelje. Ona je promašila, ali oni nisu; upucali su je u stomak.

"Ne čudi me što je ISIL tražio njeno oslobađanje; povezana je sa Al Kaidom, a oni žele da preuzmu delove te mreže. A ima li boljeg načina da se uspostavi dobra veza nego razmena talaca za ikonu džihada", kaže Debora Skorings, koja je o Aafiji Sidiki napisala knjigu.

Aafija Sidiki: Prva fotografija posle hapšenja, Foto AP
Aafija Sidiki: Prva fotografija posle hapšenja, Foto AP

Uglavnom, naučnica je osuđena na 86 godina robije iako nikada nikome nije zaista naudila i iako nikad nije do kraja razjašnjeno da li su njeni planovi bili realni ili ne. Suđenje je trajalo samo 14 dana u januaru i februaru 2010. godine. Ona je tvrdila da voli i SAD i islam. Advokati su pokušali da joj izdejstvuju blažu kaznu tvrdeći da ima mentalne probleme, ali ona je to demantovala.

"Ne želim krvoproliće. Ne želim nesporazume. Stvarno želim mir i kraj ratova", tvrdila je na sudu.

Presuda koja joj je izrečena izazvala je nasilne proteste u rodnom joj Pakistanu. Hiljade demonstranata palilo je gume u Lahoru, a policija je nemire gušila suzavcem. Tadašnji premijer Jusuf Raza Gilani nazivao ju je ćerkom nacije i molio SAD da je puste.

http://www.youtube.com/watch?v=ermzLO_4hSE

Zašto sada nije oslobođena? Skoringsova smatra da je malo verovatno da Sadikijeva predstavlja realnu pretnju, ali njena razmena za nesrećnog novinara bila bi PR katastrofa za Obaminu administraciju, a na njeno oslobađanje gledalo bi se kao na veliku pobedu snaga džihada.

Evo kako je saslušavana kad je uhapšena:

http://www.youtube.com/watch?v=zec9MRxIsbY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track