JOŠ JEDAN KALIFAT: Boko Haram proglasio islamsku državu u gradu Gvozi
Foto: Printscreen Yt

Po ugledu na ISIL

JOŠ JEDAN KALIFAT: Boko Haram proglasio islamsku državu u gradu Gvozi

Planeta -
Hvala Alahu koji je omogućio pobedu našoj braći u Gvozi i napravio od njega deo islamskog kalifata, rekao je vođa Boko Harama Abubakar Šekau na video-snimku koji traje 52 minuta

ABUDŽA - Lider pobunjeničke džihadističke organizacije Boko Haram danas je na novom video-snimku njegove grupe izjavio da je formirao islamski kalifat u gradu Gvoza, u državi Borno, na severoistoku Nigerije, koji su pobunjenici zauzeli početkom meseca.

Do video-snimka je danas došla agencija AFP.

"Hvala Alahu koji je omogućio pobedu našoj braći u Gvozi i napravio od njega deo islamskog kalifata", rekao je Abubakar Šekau na video-snimku koji traje 52 minuta. On je proglasio da Gvoza nema više nikakve veze sa Nigerijom.

"Uz Alahovu milost mi nećemo napustiti grad. Došli smo i ostaćemo ovde", kazao je Šekau koga su SAD proglasile globalnim teroristom, a Savet bezbednosti UN mu je uveo sankcije.

Humanitarna kancelarija UN je ranije ovog meseca potvrdila izveštaje da je Gvoza pod kontrolom pobunjenika. Veruje se da Boko Haram kontroliše i druge oblasti u blizini Gvoze u južnom delu Bornoa, kao i velike delove teritorije u severnom Bornou i najmanje jedan grad u susednoj državi Jobe. Nije, međutim, moguće napraviti preciznu mapu teritorije koja je dospela u ruke islamista, navodi AFP.

Stručnjaci kažu da su uspesi koje je Boko Haram proteklih nedelja ostvario bez presedana i da je ta grupa bliža nego ikad ostvarenju svog cilja da formira strogu islamsku državu na prostoru severne Nigerije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track