POTRESNI APEL OCA UBIJENOG CRNOG TINEJDŽERA: Sve što želim je mir dok ga polažemo u grob!
Foto: Reuters

Danas sahrana

POTRESNI APEL OCA UBIJENOG CRNOG TINEJDŽERA: Sve što želim je mir dok ga polažemo u grob!

Planeta -
Roditelji Majkla Brauna uoči sahrane prvi put videli telo svog sina

SENT LUIS - Majkl Braun stariji, otac afroameričkog tinejdžera koga je u Fergusonu ubio beli policajac, pozvao je na mir u danu kada njegov sin treba da bude sahranjen.

Više od dve sedmice od ubistva njegovog 18-godišnjeg sina Majkla Brauna, koji je u trenutku smrti bio nenaoružan, organizuju se protesti koji su više puta prelazili u nasilje i obračune sa policijom.

"Sve što želim, dok polažemo u grob našeg sina, je mir. Molim vas, to je sve što tražim", kazao je.juče Majkl Braun stariji stotinama okupljenih ljudi u najvećem parku u Sent Luisu tokom manifestacije na kojoj je pružena podrška miru, prenosi AP. Na skupu je govorio poznati baptistički sveštenik i aktivista za ljudska prava Al Šarpton, koji se pridružio apelu za mir.

Al Šarpton (drugi sleva): Ne želimo da se ukalja ime Majkla Brauna, Foto Reuters
Al Šarpton (drugi sleva): Ne želimo da se ukalja ime Majkla Brauna, Foto Reuters

"Ne želimo da se desi bilo šta što bi moglo da ukalja ime Majkla Brauna", rekao je Šarpton, koji će, kako je najavljano, održati govor na sahrani. On je naveo i da su majka ubijenog tinejdžera Lesli Mekspaden i drugi članovi porodice juče prvi put imali mogućnost da vide Majklovo telo.

Mekspadenova se pojavila na bini i uzela mikrofon, ali počela da je plače i pokrila lice rukom, a okupljeni su počeli da uzvikuju poruke ljubavi njoj i njenoj porodici. Na skupu su govorili i roditelji Trejvona Martina, afroameričkog tinejdžera koga je 2012. na Filadelfiji nenaoružanog ubio Džordž Cimerman, tvrdeći potom da je to učinio u samoodbrani. Cimerman je kasnije oslobođen krivice, što je izazvalo proteste u nekoliko američkih gradova, podseća AP.

Podrška učesnika protesta, Foto Reuters
Podrška učesnika protesta, Foto Reuters

Martinovi roditelji su pozvali masu da usmeri bes i nezadovoljstvo u akciju, zahtevajući bolje obrazovanje za mlade i mere za očuvanje porodičnih vrednosti.

Velika porota je počela sa proučavanjem najvažnijih dokaza za vođenje istrage o okolnostima smrti Majkla Brauna, a okružni tužilac smatra da bi to moglo da traje do sredine oktobra. Mnogi strahuju da bi na ulicama Sent Luisa i predgrađa Ferguson ponovo mogao da zavlada haos ukoliko porota zaključi da ne postoje dokazi za odgovornost belog policajca Darena Vilsona (28) koji je upucao tinejdžera.

Administracija američkog predsednika Baraka Obame je juče saopštila da će sahrani danas prisustvovati tri visoka zvaničnika Bele kuće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track