(VIDEO) PUTIN: Plan o prekidu vatre je stvar Ukrajine POROŠENKO: Uskoro mape puta
Foto: AP

Samit u Minsku

(VIDEO) PUTIN: Plan o prekidu vatre je stvar Ukrajine POROŠENKO: Uskoro mape puta

Planeta -
Mi u Rusiji ne možemo govoriti o bilo kakvim uslovima za prekid vatre, bilo kakvim sporazumima između Kijeva i Donjecka i Luganska, naveo je ruski predsednik

MINSK, 27. avgusta (Tanjug) - Predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Petar Porošenko, najavili su posle njihovog sinoćnjeg prvog bilateralnog sastanka u Minsku da će biti pripremljena "mapa puta" radi dogovora o što skorijem prekidu vatre na istoku Ukrajine i da su se dogovorili da Kontakt-grupa za rešavanje ukrajinske krize što skorije obnovi rad u glavnom gradu Belorusije.

"Biće pripremljena 'mapa puta' kako bi se što je pre moguće dostigao režim prekida vatre, koji po karakteru apsolutno mora biti bilateralan", rekao je Porošenko, prenosi Rojters.

Putina je kazao da s Porošenkom nije konkretno razgovarao o uslovima za prekid vatre.

"Otvoreno govoreći, mi i ne možemo da govorimo o nekim uslovima za prekid vatre, o mogućim dogovorima između Kijeva, Donjecka i Luganska - to nije naša stvar, već stvar same Ukrajine", rekao je Putin, prenosi Itar-Tass. On je rekao da Rusija može samo da doprinese stvaranju situacije poverenja "u toku tog eventualnog i, po meni, izuzetno neophodnog, pregovaračkog procesa".

Ocenjujući razgovore sa ukrajinskim kolegom kao pozitivne, Putin je istakao da će Moskva činiti sa svoje strane "sve za taj mirovni proces, ukoliko počne".

Vladimir Putin: Pregovori Kijeva, Donjecka i Luganska su stvar same Ukrajine, Foto Reuters
Vladimir Putin: Pregovori Kijeva, Donjecka i Luganska su stvar same Ukrajine, Foto Reuters

"Taj proces treba da počnei što je moguće pre", kazao je ruski predsednik, ističući da je razgovarano o neophodnosti što bržeg prekida krvoprolića i da je dogovoreno da što brže obnovi rad Kontakt-grupa, u čijem radu su ranije učestvovali ruski ambasador u Ukrajini Mihail Zurabov, bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma i predstavnica predsedavajućeg OEBS-a za Ukrajinu Hajdi Taljavini.

Putin je takođe rekao da je dogovorena saradnja za pružanje ruske humanitarne pomoći žiteljima istočne Ukrajine.

Govoreći o incidentu sa ruskim vojnicima privedenim u Ukrajini, ruski predsednik je izrazio nadu da će on biti rešen.

"Još nisam dobio izveštaj Ministarstva odbrane, Generalštaba. Međutim, prvo što sam čuo je da su oni patrolirajući granicom mogli da se nađu na ukrajinskoj teritoriji", rekao je Putin, dodajući i da su ukrajinski vojnici više puta ulazili na teritoriju Rusije, i sa oklopnom tehnikom, ali da "problema nikada nije bilo".

http://www.youtube.com/watch?v=7oyQoQHQNp4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track