DRŽAVNI UDAR: Vojska kruži gradom, ne rade telefoni, ni radio stanice!
Foto: Rojters

Opkoljeni

DRŽAVNI UDAR: Vojska kruži gradom, ne rade telefoni, ni radio stanice!

Planeta -
Vojna policija je opkolila sedište vlade i ima izveštaja o puščanoj paljbi, izjavio je neimenovani diplomata iz prestonice Lesota Maserua

MASERU - Vojne jedinice u Lesotu opkolile su zgrade vlade i policije, a čula se i puščana paljba, dok diplomate kažu da je u toku pokušaj puča u toj maloj planinskoj kraljevini na jugu Afrike.

"Vojna policija je opkolila sedište vlade i ima izveštaja o puščanoj paljbi", izjavio je neimenovani diplomata iz prestonice Lesota Maserua. Južnoafričke radio stanice su, takođe, javile da privatne stanice ne emituju program, prenosi Rojters.

U Lesotu je napeto od juna kada je premijer Tomas Tabane suspendovao parlament da bi izbegao glasanje o poverenju zbog sukoba u koalicionoj vladi koja upravljala zemljom dve godine. Zamenik premijera Motetjoa Mecing je obećao da će formirati novu koaliciju koja će smeniti Tabanea.

Susedna Južna Afrika i regionalna Južoafricka zajednica za razvoj upozorili su političke rivale u toj zemlji da neće biti tolerisana nikakva neustavna promena vlasti.

Od sticanja nezavisnosti 1966. godine, u Lesotu je izvršeno nekoliko državnih udara. Najmanje 58 stanovnika Lesota i osam južnoafričkih vojnika poginuli su 1998. godine, a veliki deo Maserua je oštećen tokom političkih previranja i sukoba koji su usledili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track