PAKISTAN: Vojska čuva zgradu pakistanske nacionalne TV, demonstranti se povukli
Foto: Reuters

Protesti u Islamabadu

PAKISTAN: Vojska čuva zgradu pakistanske nacionalne TV, demonstranti se povukli

Planeta -
Grupa demonstranata pošla je ka rezidenciji premijera tražeći njegovu ostavku, ali ih je policija rasterala suzavcem

ISLAMABAD - Pakistanska nacionalna televizija PTV ponovo emituje program, pošto su pripadnici vojske ušli u zgradu televizije i izbacili demonstrante, koji su prethodno zauzeli njeno sediše.

Izveštač Rojtersa je javio da su pripadnici vojske izveli demonstrante iz zgrade televizije, da tokom njihovog izlaska nije bilo sukoba i da je sada zgrada PTV pod zaštitom pakistanske vojske.

Demonstranti su prethodno zauzeli zgradu pakistanske nacionalne televizije PTV i program nije emitovan neko vreme. Voditelj PTV je rekao da su demonstranti zauzeli zgradu televizije i pretukli zaposlene, pre nego što je program prekinut. Drugi televizijski kanal Ekspers je pokazao snimke na kojima se vide demonstranti, od kojih pojedini nose gas maske, koji se nalaze u zgradi PTV, ali se ne vidi da se nasilno ponašaju.

Velika grupa demonstranata krenula je ka kući premijera Navaza Šarifa, Foto Reuters
Velika grupa demonstranata krenula je ka kući premijera Navaza Šarifa, Foto Reuters

Velika grupa demonstranata primakla se danas domu premijera Pakistana Navaza Šarifa u centralnom delu Islamabada gde se sukobila sa policijom koja je odgovorila suzavcem. Mada su povremeno ispaljivali suzavac, policija se povlačila i pokazivala uzdržanost kako su se demonstranti, od koji su mnogi nosili drvene palice, primicali Šarifovoj zvaničnoj rezidenciji, mada nije poznato da li je premijer u svom domu, prenela je agencija Rojters.

Uprkos jakoj kiši, gomile demonstranata pokušale su da probiju policijski kordon na putu do premijerovog doma i bacali kamenje na policiju u centru prestonice tražeći Šarifovu ostavku.

Demonstrante predvode Imran Kan, koji je bio poznati sportista pre ulaska u politiku. i vatreni sveštenik Tahir ul-Kadri.

Rojters navodi da, u zemlji u kojoj vlast je često menjala u vojnim udarima umesto na izborima, vojska igra ključnu ulogu i za sada se nije direktno mešala, osim što je razgovora sa akterima protesta i pozivajući ih da pokažu uzdržanost. S druge strane Šarif, koji je postao premijer prošle godine u prvoj pakistanskoj demokratskoj tranziciju vlasti, odbio da podnese ostavku, već je naveo da će se sutra obratiti poslanicima oba doma parlamenta u nastojanju da pokaže da "čvrsto drži kontrolu u zemlji".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track