UŽIVO DAN 198 OPKOLJENI: Ubijeno 87 ukrajinskih vojnika!
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 198 OPKOLJENI: Ubijeno 87 ukrajinskih vojnika!

Planeta -
Kijev objavio da je postignut dogovor o primirju, dok je portparol Putina odbacio te tvrdnje, navodeći da Rusija ne učestvuje u sukobima na istoku Ukrajine

ILOVAJSK - Najmanje 87 ukrajinskih vojnika ubijeno je u gradu ILovajsku i okolini na istoku Ukrajine, pošto su se našli u okruženju proruskih snaga, saopštili su danas visoki ukrajinski vojni zvaničnici.

Vojni zvaničnik jugoistočnog regiona Zaporožje Mihailo Logvinov rekao je da su tela ubijenih u oblasti dopremani u mrtvačnicu u grad ILovajsk i da su posmrtne ostatke identifikovali lokalni forenzičari, javila je ruska novinska agencija Interfaks.

Međutim, lokalni mediji navode da je najmanje 100 ukrajinskih vojnika ubijeno u i okolini grada ILovajska, prenela je agencija AP.

Zvanični Kremlj danas je saopštio da su predsednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Petar Porošenko u telefonskom razgovoru dogovorili korake o primirju na istoku Ukrajine, ali dogovora o prekidu vatre nije bilo pošto Rusija ne učestvuje u tom konfliktu.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je, međutim, pojasnio da su "Putin i Porošenko zaista razgovarali o koracima koji će doprineti postizanju primirja između proruskih i ukrajinskih snaga, ali Rusija ne može da učestvuje u dogovaranju prekida vatre pošto nije jedna od strana u sukobu."

14.17 - Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer apelovao je na Rusiju i Ukrajinu da što je moguće pre okončaju ratne sukobe, jer u toj situacji najveću odgovornost snose predsednici te dve zemlje i izrazio zabrinutost za mir u Evropi.

13.44 - Ukrajinski državni snabdevač električnom energijom Ukrinterenegro saopštio je danas da je uveo limite na isporuke struje potrošačima na Krimu zbog krize na ukrajinskoj teritoriji, zapretivši da će u potpunosti obustaviti isporuke ukoliko kvote budu premašene.

13.32 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je danas da je Rusija "teroristička država" i da je jedina koju treba kriviti za sukob na istoku Ukrajine, te da Kijev planira izgradnju "istinske državne granice" sa Rusijom, a dan uoči samita NATO-a ponovio je želju Kijeva da se pridruži Alijansi.

13.08 - Proruske snage koje se bore protiv ukrajinske vojske na istoku Ukrajine mogu da oštete gasnu tranzitnu infrastrukturu i na taj način ugroze snabdevanje gasom Evrope, saopštilo je danas ukrajinsko veće bezbednosti.

12.34 - Trilateralni pregovori između Rusije, Ukrajine i Evropske unije o problemu cene gasa za Ukrajinu verovatno će biti održani naredne nedelje u Briselu, izjavio je danas izvršni direktor ukrajinske energetske kompanije Naftogas, Andrij Koboljev.

12.03 - Ukrajina će platiti Slovačkoj 2,4 milijarde dolara za reverzibilne isporuke gasa za godinu dana, saopštio je danas operater slovačkog sistema za transport gasa, Eustrim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track