EU ambasadori dogovorili nove sankcije Rusiji
Foto: Beta Ap

Zvanična odluka u ponedeljak

EU ambasadori dogovorili nove sankcije Rusiji

Planeta -
Usvojeni paket mera daće Evropskoj uniji efikasno oruđe koje bi trebalo da nam omogući odgovor u određnom vremenu, naveli su lideri EU

BRISEL - Ambasadori članica EU odobrili su u petak veče u Briselu nove ekonomske sankcije Rusiji zbog narušavanja suvereniteta Ukrajine uprkos sporazumu o primirju između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika.

"Postignut je dogovor u principu o novim sankcijama a zvanična odluka biće doneta u ponedeljak pisanom procedurom", rekao je za agenciju Frans pres jedan neimenovani diplomata.

Odlazeći predsednici Evropske komisje Žoze Manuel Barozo i Evropskog saveta Herman Van Rompej obavestili su pismom šefove vlada i država o ovim odlukama. Barozo i Van Rompje su najavili da će se večeras usaglašenim merama "ojačati efikasnost ranije uvedenih mera i ojačati princip da sankcije EU imaju za cilj da utiču na promenu stava Rusije u Ukrajini".

"Usvojeni paket mera daće Evropskoj uniji efikasno oruđe koje bi trebalo da nam omogući odgovor u određnom vremenu", naveli su lideri EU.

Time će se Drugi izvor je rekao da su ambasadori usvojili skup dodatnih restriktivnih mera u vezi sa situacijom u Ukrajini kao što je od njih zatražio Evropski savet 30. avgusta.

Mere se odnose na pristup tržištu kapitala, odbranu, proizvode koji se koriste i u civilne i vojne svrhe i osetljive tehnologije, a uključuju i proširenje spiska ličnosti pogođene sankcijama.

Tekst će biti završen tokom vikenda tako da bi procedura usvajanja pisanim putem mogla da bude pokrenuta u ponedeljak.

Kad budu formalno usvojene, mere će biti objavljene u službenom glasniku EU što će omogućiti da stupe na snagu.

Treći izvor je rekao da je ova odluka dokaz da su vlade EU spremne da učine sve što treba da pokažu Rusiji kakve su posledice njenog delovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track