BESNI ZBOG POGIBIJE RADNIKA: Istanbulska policija suzavcem rasterala demonstrante
Foto: Beta Ap

Sa interneta na ulice

BESNI ZBOG POGIBIJE RADNIKA: Istanbulska policija suzavcem rasterala demonstrante

Planeta -
Vlasti su najavile istragu pogibije na gradilištu, ali je policija u nedelju pustila osam uhapšenih zvaničnika gradilišta, među kojima je i šef za mere zaštite na radu. Neki radnici tvrde da se lift pokvario pre 15 dana, ali je vlasnik gradilišta to negirao

ANKARA - Specijalna jedinica turske policije je u nedelju bombama sa suzavcem i vodenim topovima napala demonstrante u Istanbulu koji protestuju zbog pogibije deset građevinskih radnika na jednom gradilištu. Deset turskih radnika poginulo je kada se lift survao s 32. sprata i razbio o tlo na gradilištu zgrade u Istanbulu, preneli su danas turski mediji.

Policija je intervenisala kada se hiljadu ljudi danas okupilo kod tog gradilišta, zahtevajući stroge mere bezbednosti na radu, izvestio je fotograf AFP. Vlasti su najavile istragu pogibije na gradilištu, ali je policija u nedelju pustila osam uhapšenih zvaničnika gradilišta, među kojima je i šef za mere zaštite na radu. Neki radnici tvrde da se lift pokvario pre 15 dana, ali je vlasnik gradilišta to negirao.

Pogibija radnika je izazvala pobunu na internetu, i politički napad opozicije na vladu zbog nemara prema bezbednosti na radnom mestu. Demonstracija je bilo i pre četiri meseca, posle rudarske nesreće s 301 žrtvom, a sindikati su ukazivali na nemar vlasti i korupciju.

Međunarodna organizacija rada navela je da je Turska po pogibijama na radnom mestu treća na listi zemalja sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track