IPAK SE DRŽI: Sporazum o prekidu vatre uglavnom se poštuje
Foto: Reuters

Ukrajina

IPAK SE DRŽI: Sporazum o prekidu vatre uglavnom se poštuje

Planeta -
Jutros se u Marijupolju čula kratka artiljerijska paljba, nema izveštaja o žrtvama

KIJEV - Ukrajinske snage saopštile su da su proruski aktivisti otvarali tokom noći na njih sporadično vatru na istoku Ukrajine, ali očevici kažu da se sporazum o prekidu vatre između dve strane se ipak poštuje.

Izveštač Rojtersa čuo je kratku artiljerijsku paljbu rano jutros u Marijupolju, međutim i proruske i ukrajinske snage insistiraju na tome da se striktno pridržavaju sporazuma o prekidu vatre i optužuju drugu stranu za kršenje dogovora.

Pres-centar ukrajinske vojske objavio tokom noći listu kršenja sporazuma o primirju od strane proruskih aktivista na pet lokacija, dok su proruski aktivisti optužili ukarjinske snage da pripremaju napad na Donjeck.

Za sada nema izveštaja da je tokom noći bilo žrtava.

Najozbiljnije kršenje sporazuma o prekidu vatre dogodilo se tokom vikenda u Marijupolju gde su proruske snage otvarale artiljerijsku vatru na ukrajinske snage u subotu kasno uveče, kada je poginula jedna žena, a povređene su četiri osobe.

Lokalni zvaničnici u Marijupolju su saopštili da bi predsednik Ukrajine Petar Poršenko trebalo danas da poseti taj grad, iako kijevske vlasti posetu još nisu potvrdile.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track