Najnovije vesti

IHS: Za 10 godina Kina će biti vodeća ekonomska zemlja sveta!
Foto: AP

Na vrhu

IHS: Za 10 godina Kina će biti vodeća ekonomska zemlja sveta!

Planeta
Zbog tempa rasta domaće potrošnje, Kina će 2024. prestići SAD u pogledu nominalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) izraženog u dolarima

PEKING - Kina će 2024. postati najveća svetska privreda, navodi istraživačka kompanija IHS.

"U narednih 10 godina, kineska ekonomija preusmeriće se ka bržem rastu domaće potrošnje, što će pomoći u jačanju njene strukture", navodi glavni ekonomista IHS za Aziju Radživ Bisvas, a prenosi Internešnel biznis tajms.

Predviđa se da će domaća potrošnja u Kini u narednoj deceniji rasti godišnjim tempom od 7,7 odsto, čime će postati ključni pokretač globalne potrošnje i ekonomskog rasta, navodi IHS.

Kao rezultat toga, Kina će 2024. prestići SAD u pogledu nominalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) izraženog u dolarima. Te godine, kineski nominalni BDP iznosiće 28,25 biliona dolara, a američki 27,31 bilion.

Bisvas navodi da će udeo kineskog BDP-a u svetskom 2025. porasti na oko 20 odsto u odnosu na 12 odsto iz 2013.

"Efekti fokusiranja kineske ekonomije na domaću potrošnju već se osećaju širom azijsko-pacifičkog regiona, a jedan od značajnih faktora je rast broja kineskih turista u drugim zemljama Azije", navodi ekonomista.

Prema podacima Svetske turističke organizacije u okviru UN, ukupna potrošnja kineskih turista je prošle godine dostigla 129 milijardi dolara, čiem je Kina postala najveći potrošač na globalnom turističkom tržištu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...