DNR: Proruske snage za razmenu zarobljenika po principu svi za sve
Foto: Reuters

Čeka se Kijev

DNR: Proruske snage za razmenu zarobljenika po principu svi za sve

Planeta -
Zasad razmene nema jer Kijev nije saopštio svoj spisak zarobljenih pripadnika proruskih snaga

DONJECK - Vicepremijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Andrej Purgin izjavio je da se proruske snage spremaju za razmenu zarobljenika sa Kijevom i da se nadaju da će ona biti sprovedena po principu "svi za sve", javlja Interfaks.

Razmena zarobljenika je dogovorena u petak, ali danas nije obavljena jer je Kijev odbio da saopšti svoj spisak zarobljenih pripadnika proruskih snaga, javila je lokalna novinska agencija Novorosija pozivajući se na v.d. ministra odbrane DNR Leonida Baranova.

"Nismo dobili iz Kijeva listu zarobljenika koje oni planiraju da oslobode. Bojimo se da će da nas Kijev prevariti pošto mi oslobodimo zatvorenike koje imamo", naveo je Baranov, prenela je ruska agencija Itar-Tass.

Kijev je naveo da drži 200-300 zatvorenika, iako još nemaju detaljne liste zarobljenih pripadnika proruskih snaga.

Kijev nije dao listu zarobljenih pripadnika proruskih snaga, Foto Reuters
Kijev nije dao listu zarobljenih pripadnika proruskih snaga, Foto Reuters

Oko hiljadu pristalica DNR i civila se vode kao nestali, mada su mnogi od njih, zapravo, zarobljenici Kijeva.

"Mi oslobađamo preko hiljadu u zamenu za naših 300 ljudi i ne želimo da budemo prevareni", upozorio je Baranov.

Snage samoodbrane DNR saopštile su još u subotu da će odmah pustiti sve zarobljene ukrajinske vojnike, dok su se kijevske vlasti obavezale da će danas dostavili listu zarobljenika koje drže. Predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Ukrajine Andrej Lisjenko rekao je da je više od 200 pripadnika ukrajinskih snaga u zarobljeništvu.

"Za sada ne možemo reći ni tačan broj onih koji su zarobljeni, niti onih koji su nestali. Jedino što možemo da kažemo je da ih je vise od 200", rekao je on.

Protokolom o prekidu vatre u Ukrajini, potpisanom u Minsku prošlog petka, predviđen je, između ostalog, prekid ofanzivnih dejstava proruskih snaga u regionima Luganska i Donjecka, uspostavljanje objektivne i potpune međunarodne kontrole prekida vatre, prekid dejstava ukrajinske vojne avijacije po civilima i naseljima i razmena zarobljenika po sistemu "sve za sve" bez postavljanja posebnih uslova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track