Najnovije vesti

Obama za veću pomoć Vašingtona u borbi protiv ebole
Foto: AP

Obama za veću pomoć Vašingtona u borbi protiv ebole

Planeta
Smrtonosna epidemija je za SAD nacionalni bezbednosni prioritet, kaže predsednik Amerike, čija je administracija tražila dodatnih 88 miliona dolara za borbu protiv ebole

VAŠINGTON - Administracija američkog predsednika Baraka Obame zalaže se za veću pomoć Vašingtona u borbi protiv ebole i planira da izdvoji 88 miliona dolara iz budžeta, pošto se svakodnevno javljaju novi slučajevi obolelih i širi se epidemija u zemljama Zapadne Afrike.

 

Obama je u jučerašnjem telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-munom naveo da je "smrtonosna epidemija za SAD nacionalni bezbednosni prioritet" i da će američka vojska pomoći postavljanju izolacionih jedinica i opreme u Zapadnoj Africi i dati obezbeđenje zdravstvenim radnicima u oblasti, prenosi AP.

 

Predsednik Odbora za finansije američkog Kogresa Harold Rodžers rekao je da je u razmatranju zahtev Obamine administracije za dodatna sredstva za borbu protiv ebole, ali je odbio da kaže novinarima da li će traženi iznos, u potpunosti, biti odobren u novoj fiskalnoj godini, dodao je Rojters.

 

Obamina administracija je tražila dodatnih 88 miliona dolara za borbu protiv ebola, uključujući 58 miliona da se ubrza proizvodnju eksperimentalnog leka "ZMapp" i dva potencijlane vakcina protiv ebole, plus 30 miliona dolara za dodatno osoblje u centrima za kontrolu bolesti koje koordinira odgovorom na epidemiju, navela je britanska agencija.

 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je jedan od njenih lekara iz SAD, koji je radio u centru za tretman ebole u Sijera Leoneu, pozitivan na bolesti i da je sada u stabilnom stanju i da će biti evakuisan iz te afričke zemlje.

 

Istovremeno SZO je upozorila da je registrovan vidan skok inficiranih u Liberiji, zemlji koje je najgore pogođena od izbijanja epidemije ebole sa skoro 1.100 smrtnih slučajeva i nekoliko hiljada novoinficiranih. Najsmrtonosnija epidemija ebole koje je svet ikada video i dalje se širi Zapadnom Afrikom, pre svega u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu koje su najgore pogođene i odnela je 2.000 ljudskih života i, za sada, ima skoro 4.000 zaraženih.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...