LANČANA REAKCIJA: Od Škotske zavisi status Katalonije
Foto: Beta Ap

Referendum „zapalio“ i Španiju

LANČANA REAKCIJA: Od Škotske zavisi status Katalonije

Planeta -
Oni su već pobedili jer im je dozvoljeno glasanje. Ako „da“ pobedi, nama to odgovara. Zavisi kako će EU reagovati, kaže Forsadelova

BARSELONA - Jačanje pokreta za nezavisnost Škotske uzburkalo je strasti u španskom regionu Kataloniji, gde će sutra biti održane demonstracije Katalonaca koji žele otcepljenje od Španije.Predsednik Katalonije Artur Mas najavio je, uprkos oštrom protivljenju španske vlade, plan o održavanju „konsultacija“ o nezavisnosti 9. novembra ove godine.Zavide ŠkotimaEmocije Katalonaca uoči demonstracija su dodatno zapalili Škoti, među kojima je, prema najnovijim anketama, većina za osamostaljenje.- Zavidimo Škotima. Slučaj Škotske pokazuje da uz dijalog i političku volju Madrida možemo da razrešimo ovo demokratski - kaže arhitekta Hosep Marija Gel (32), predstavnik Katalonske nacionalne skupštine, vodeće grupe za nezavisnost regiona.Katalonija u četvrtak 11. septembra slavi nacionalni dan Dijadu, koji pada tačno nedelju dana uoči referenduma u Škotskoj. Na taj dan 1714. godine snage španskog kralja Felipea V konačno su porazile katalonsku vojsku. Mnogi žitelji severoistočnog regiona Španije doživljavaju taj datum kao dan gubitka autonomije.Ovogodišnja Dijada biće posvećena osvajanju prava na glasanje o tome da li Katalonija treba da se otcepi od Španije, što španska vlada smatra neustavnim.- U Škotskoj su već pobedili jer im je dozvoljeno glasanje. Ako „da“ tamo odnese pobedu, nama će to odgovarati. Videćemo kako će Evropska unija da reaguje - rekla je predsednica Katalonske nacionalne skupštine Karme Forsadel.Trgovac Salvador Goro kaže da su Škotska i Katalonija „dve zemlje koje se bore za istu stvar“.Zabrana glasanja- Ako stvari krenu dobro za njih, biće dobro i nama - zaključio je Katalonac Goro uoči demonstracija katalonskih separatista u četvrtak, na Dijadu.U Kataloniji živi 7,5 miliona stanovnika, ponosnih na svoj katalonski jezik i kulturu. Posle poslednjeg susreta Masa i španskog premijera Marijana Rahoja u julu, španski premijer poručio je da do glasanja „ne može i neće doći“.

Većina za otcepljenje... Mladi nose katalonske zastave
Većina za otcepljenje... Mladi nose katalonske zastave

ProtivniciRAZLIČITE REALNOSTIZa razliku od Škotske, katalonski plan suočen je sa otporom među nacionalnim liderima. Pokret koji se protivi nezavisnosti - Katalonsko građansko društvo - odbija poređenja.- To su dve realnosti. Katalonija je region, ne nacija - rekla je potpredsednica Katalonskog građanskog društva Suzana Beltran.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja