Najnovije vesti

PUTINOV ŠAMAR VARŠAVI: 10 dana od kada je Poljska zabranila let Šojgua, smanjena isporuka gasa
Foto: Ap

Zavrnuo slavinu

PUTINOV ŠAMAR VARŠAVI: 10 dana od kada je Poljska zabranila let Šojgua, smanjena isporuka gasa

Planeta
Neke evropske zemlje veruju da bi Moskva mogla da zatvoriti dotok gasa Evropi koristeći se tim sredstvom kao oružjem u rešavanju sukoba sa Zapadom zbog krize u Ukrajini

Poljska je u sredu objavila da dobija 20 odsto manje gasa koji šalje ruski Gazprom, a tu je vest prenela i ruska novinska agencija RIA navodeći predsednika ukrajinske kompanije Ukrtransgaza.

Neke evropske zemlje veruju da bi Moskva mogla da zatvori dotok gasa Evropi koristeći se tim sredstvom kao oružjem u rešavanju sukoba sa Zapadom zbog krize u Ukrajini.

Ukrajinska kompanija Ukrtransgaz, koja ima monopol na transport ruskog gasa, objavila je da ruski energetski div Gazprom ograničava dotok gasa Poljskoj kako bi poremetio dostavu gasa koji teče u suprotnom smeru, od Poljske prema Ukrajini, piše Rojters.

Foto: Reuters
Foto: Reuters


"Stvari ne teku glatko. Danas je Rusija počela da ograničava dostavljanje gasa Poljskoj kako bi poremetila dotok iz Poljske. U dva sata posle podne Poljska je prekinula dostavu gasa Ukrajini u količini od četiri miliona kvadratnih metara", rekao je u Kijevu predsednik Ukrtransgaza Ihor Prokopiv.

Poljska gasna kompanija PGNiG objavila je u sredu kako je već u utorak "utvrdila smanjenu isporuku od približno 24 odsto u odnosu na ono što je naručeno" u gasovodima koji prolaze Ukrajinom i Belorusijom.

"Upravo istražujemo razloge kako bismo utvrdili da li su tehničke ili komercijalne prirode", objavio je PGNiG. Kako prenosi agencija Frans pres, poljska kompanija uočila je ograničenja već u ponedjeljak.

Gazprom zasad nije ništa komentarisao.

 

Nema nikakvih naznaka da je dotok ruskog gasa smanjen drugim uvoznicama u Europi. Slovačka je potvrdila stabilan dotok, a poremećaje nisu uočile ni Mađarska, Bosna i Hercegovina ni Srbija.

Podsetimo, Varšava je snažno lobirala u Evropskoj uniji za nametanje strožih sankcija Rusiji, a u Poljskoj bi trebalo da budu stacionirane  i nove snage NATO za brzu reakciju.

Gazprom podmiruje trećinu evropskih potreba za gasom te je za mnoge europske zemlje glavni izvor energije za kućanstva i industriju.

 

Foto: Fonet AP
Foto: Fonet AP

Trebalo bi podsetiti i na skorašnji incident kada je Poljska zabranila prelet preko svoje teritorije avionu u kome se nalazio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji se vraćao se iz Slovačke ka Moskvi.

 

Naime, avion ruskog ministra odbrane je morao na zahtev zvanične Varšave da promeni status iz "vojnog" u "civilni".

 

Ruski predsednik Vladimir Putin u maju ove godine upozorio je, u pismu upućenom većem broj evropskih lidera, da će Rusija od juna isporučivati gas Ukrajini samo ukoliko on bude unapred plaćen.

 

(Jutarnji/EPK)

 

Gasprom: Poljskoj nisu smanjene isporuke gasa

 

Kompanija Gasprom saopštila je danas da nisu smanjene isporuke gasa Poljskoj, kako tvrdi naftna kompanija PGNiG, i navela da protok gasa ka Poljskoj ostaje na istom nivou kao i prethodnih dana, što iznosi oko 23 miliona kubnih metara dnevno.

 

"Medijski izveštaji o Gaspromovoj manjoj isporuci gasa poljskoj kompaniji PGNIG su netačni. Trenutno, protok gasa ka Poljskoj ostaje na istom nivou kao i prethodnih dana, što iznosi od 23 miliona kubnih metara dnevno“, izjavio je zvanični portparol Gasproma.

 

Odgovarajući na pitanje o razlozima neslaganja konkretnih isporuka i navoda poljske strane, Gaspromov portparol je objasnio da se isporuke gasa na svim trasama izvode u skladu sa trenutnim izvoznim potencijalom i kontinuiranim popunjavanjem podzemnih skladišta gasa na teritoriji Ruske Federacije.

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...