Papa želi da se rukuje sa svim Meksikancima

Papa želi da se rukuje sa svim Meksikancima

Planeta -
Poglavara katoličke crkve dočekalo između 600.000 i 700.000 vernika
SILAO - Rimokatolički poglavar Benedikt XVI izjavio je po dolasku u Meksiko da sloboda veroispovesti kao "osnovno pravo" mora biti u potpunosti priznata u toj zemlji koja je koliko veoma katolička toliko i laička država.
Papa je time jasno aludirao na nedavne tenzije koje su izazvale najave reformi povodom više tema među kojima su abortus i homoseksualnost.
On je rekao da crkva "nema nameru da radi bilo šta drugo osim da bez interesa i na način pun poštovanja čini dobro onima koji su u nevolji i onima kojima je potreban dokaz autentične ljubavi".
Papa, kog je na aerodromu u Guanahuatu nedaleko od grada Leona, dočekao predsednik Felipe Kalderon, izjavio je da je veoma srećan što dolazi u Meksiko.
"Želim da se rukujem sa svim Meksikancima i zagrlim sve latino-američke zemlje i narode", rekao je papa, kome je Meksiko druga latinoamerička država u koju dolazi, pošto je 2007. posetio Brazil.
Pozdravljajući papu, predsednik Kalderon je ocenio da je poseta rimokatoličkog poglavara "gest solidarnosti s meksičkim narodom koji to nikada neće zaboraviti".
Papu je u Meksiku dočekalo između 600.000 i 700.000 vernika, izjavio je portparol Vatikana Federiko Lombardi, pozivajući se na "poluzvanične izvore". Duž puta od 35 kilometara koji povezuje aerodrom i grad Leon vernici su oduševljeno mahali papi držeći belo-žute zastavice Vatikana i transparente sa natpisima: "Zauvek verni".
Osim toga, portparol Vatikana je rekao da je 84-godišnji papa dobro podneo put u trajanju od 14 sati. "On je očigledno u fantastičnoj kondiciji", dodao je Lombardi.
Benedikt XVI boraviće u Meksiki tri dana, posle čega će otići i na Kubu. Tokom posete Meksiku posetiće nekoliko gradova, među kojima su Silao, Leon i Guanahuato. Posle Meksika, papa će na Kubi boraviti od 26. do 28. marta, gde će posetiti Santjago i Havanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja