POROŠENKO; Vratićemo okupirani Krim, 16. septembra ratifikacija sporazuma sa EU
Foto: Fonet/AP

Obećanje

POROŠENKO; Vratićemo okupirani Krim, 16. septembra ratifikacija sporazuma sa EU

Planeta -
Predsednik Ukrajine kaže da davanje specijalnog statusa Donjeckoj i Luganskoj oblasti nije pretnja po suverenitet i teritorijalni integritet zemlje

KIJEV - Ukrajina će "privremeno okupirani Krim vratiti nevojnim metodama", izjavio je danas ukrajinski predsednik Petar Porošenko na godišnjem skupu Jaltinske ekonomske strategije (YES), prenosi Ukrinform.

"Kažu da smo izgubili Krim. Ne, bio je upad na Krim. Ali, Krim će ponovo biti sa nama. Ne obavezno vojnim sredstvima", rekao je Porošenko.

Prema njegovim rečima, Ukrajina dobija "demokratsko-liberalnu utakmicu za raspoloženje i razum Krimljana". Porošenko je izrazio uverenje da će standard u Ukrajini biti mnogo veći nego na "okupiranom poluostrvu", a Ukrajinci će živeti "u nekorumpiranoj i demokratskoj zemlji", prenela je ukrajinska državna agencija.

On je takođe kazao da je Vrhovna rada, ukrajinski parlament, u utorak 16. septembra ratifikovati sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom koji je usvojen u junu u Briselu. To je nazvaoo istorijskim trenutkom za zemlju.

Itar-Tass je preneo i Porošenkovu izjavu da nacrt zakona o specijalnom statusu za Donjecku i Lugansku oblast predviđa predaju vlasti od centra na lokal u onom obimu kako je to učinjeno u Poljskoj.

"Neki su zabrinuti zbog nacrta zakona o davanju specijalnog statusa Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Nikakvu pretnju po suverenitet i teritorijalni integritet on ne sadrži", naglasio je on, dodajući da će lokalni organi vlasti rešavati pitanja kao što su upotreba jezika i rashodi lokalnog budžeta, a spoljna i odbrambena politika biće u nadležnosti centralne vlasti.

SLECEĆI CILJ: POOSTATI VODEČI SAVEZNIK NATO

Porošenko je rekao i da Ukrajina planira da uskoro dobije status vodećeg saveznika NATO, preneo je UNN.

"Svi naši evropski i transatlantski partneri shvataju da se ne vodi borba samo za teritorijalnu celovitost i nezavisnost moje zemlje, već i borba za svetsku bezbednost. I to pokazuje potrebu uvođenja i formiranja nove strategije bezbednosti u ovom vrlo opasnom svetu", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track