Protest kod Bele kuće zbog međurasnog ubistva

Protest kod Bele kuće zbog međurasnog ubistva

Planeta -
"Trejvon je i moj sin", pisalo je na transparentima demonstranata, uglavnom crnih, nekoliko blokova od Bele kuće

VAŠINGTON - Hiljadu demonstranata - kaže policija, a 3.000 - kažu organizatori, okupilo se u subotu u Vašingtonu zahtevajući "pravdu" za Trejvona Martina, crnca-tinejdžera koga je belac ubio na Floridi.

To ubistvo je zapalilo crnu zajednicu, pokrenulo istragu Ministarstva pravosuđa i doveo do toga da predsednik Barak Obama u petak izjavi: "Da sam imao sina, on bi bio kao Trejvon".

"Trejvon je i moj sin", pisalo je na transparentima demonstranata, uglavnom crnih, nekoliko blokova od Bele kuće.

"Ne gubite vreme ljuteći se dok ne budemo znali punu istinu!", rekao je jedan od govornika, Dik Grigori (Dick Gregory), 80-godišnji glumac. Ta uticajna ličnost borbe za građanska prava pozvala je dmosntrante da imaju poverenja u istragu FBI. "Moramo da promenimo ovo društvo koje misli da je crnac problem", rekao je okupljenima Rašon Dejvis, crni aktivista organizacije NAACP na Univerzitetu Džordžtaun.

"Svima nam je potrebna promena rasističke paradigme u ovoj zemlji", rekao je on u govoru. Trejvona Martina (17), dok se 26. februara vraćao kući iz kupovine slatkiša, ubio je Džordž Zimerman koji je bio u "građanskoj patroli" u svom kraju, u predgrađu Orlanda.

Zimerman koji je hispanskog porekla, pozvao se na samoodbranu. Politička grupacija crnaca "Nova stranka Crnih pantera" je u subota ponudila 10.000 dolara nagrade za hvatanje Zimermana "živog, mrtvog, ili ranjenog". "Oko za oko, zub za zub", rekao je za lokalne novine Mihail Muhamed, jedan od vođa te "stranke".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track