(VIDEO) MAJKA POGUBLJENOG AMERIČKOG NOVINARA: Obama mi je pretio tužbom ako platim otkup!
Foto: Printskrin I Rojters

Očajna i neutešna

(VIDEO) MAJKA POGUBLJENOG AMERIČKOG NOVINARA: Obama mi je pretio tužbom ako platim otkup!

Planeta -
Nikad niko nije bio gonjen jer pokušava da spasi svoje dete, a moj sin je žrtvovan zbog nedostatka koordinacije, komunikacije i patriotizma, kaže majka Džejmsa Folija

VAŠINGTON - Dajan Foli, majka američkog novinara Džejmsa Folija kojem su koljači Islamske države u Iraku i Siriji (ISIS) odrubili glavu prošlog meseca, iznela je svu gorčinu zbog gubitka sina u intervjuu CNN-u i žestoko se obrušila na administraciju predsednika SAD Baraka Obame 'koja joj je pretila tužbom ukoliko pokuša da otkupiti sina.

U potresnoj ispovesti gospođa Foli nazvala je pokušaj spasavanja njenog sina "sramotnim i šokantnim" i rekla da je on žrtvovan zbog nedostatka komunikacije i patriotizma.

U rukama koljača: Poslednji trenuci Džejmsa Folija, Foto Reuters
U rukama koljača: Poslednji trenuci Džejmsa Folija, Foto Reuters

"Džim je pogubljen na najstrašniji mogući način. Žrtvovan je zbog nedostatka koordinacije, komunikacije i patriotizma. Mi kao porodica moramo da nađemo način da se nosimo s tim", rekla je očajna majka ubijenog novinara, prenosi Jutarnji.hr.

Gospođa Foli je rekla da su joj američki zvaničnici rekli da neće pokušati da razmene njegog sina za druge zarobljenike i da neće preduzimati nikakvu vojnu akciju spasavanja. Komentarišući tvrdnje iz Pentagona da su specijalci pokušali 4. jula da spasu Džejmsa ali su pogrešili bazu, rekla je da je porodica znala gde se on nalazi i da je to rekla Federalnom istražnom birou FBI - otkako je zarobljen u novembru 2012. dva puta je mesecima bio na istom mestu u Siriji.

Očajni roditelji: Dejvid i Dajen Foli, Foto AP
Očajni roditelji: Dejvid i Dajen Foli, Foto AP

"Sve smo znali pre njih ili pre bilo koga. Svi su bili ljubazni, ali FBI nas je iskorišćavao kako bi došao do informacija", rekla je očajna majka dodajući da je porodica rekla federalcima sve što je znala ne bi li spasla Džejmsa. Ali za 20 meseci, koliko je pokušavala da vrati sina kući, osetila je da to nije prioritet državi.

"Samo su nam rekli da verujemo da će nekako biti oslobođen, nekim čudom, što se na kraju nije dogodilo", ispovedala se razočarana majka i optužila zvaničnike da su joj pretili krivičnim gonjenjem ako pokuša da plati otkup, što ju je užasnulo.

"Nisam mogla da poverujem u to jer niko nikada nije bio gonjen zato što je pokušao da spasi vlastito dete", kazala je.

Dajan Foli: Pretili su mi krivičnim gonjenjem ako platim otkup za svoje dete, Foto Reuters
Dajan Foli: Pretili su mi krivičnim gonjenjem ako platim otkup za svoje dete, Foto Reuters

Za kraj je prokomentisala Obamino obraćanje naciji, kad je rekao da bi SAD trebalo da razmotre svoju politiku nepregovaranja s teroristima.

"Svakog dana se molim da vlada počne da uči iz grešaka i da spozna da postoje bolji načini postupanja s građanima SAD. Strategija eliminisanja Islamske države i terorizma jeste važna, a bombardovanje i uključivanje vojne sile možda je deo nje. Ipak, ta strategija izazvala je Džimovu smrt", rekla je gospođa Foli.

"Pokušavam da kažem da naša vlada treba da bude lukavija, pametnija i otvorena za pregovore s ovim ljudima koji nas toliko mrze, kako bi pronašla bolje načine na koje bismo se rešili terorizma", kaže ona.

http://www.youtube.com/watch?v=31xVjXyp-pw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track