LAVROV: Nove sankcije podrivaju mirovni proces u Ukrajini, a Moskva će adekvatno odgovoriti
Foto: Reuters

Uskoro odgovor

LAVROV: Nove sankcije podrivaju mirovni proces u Ukrajini, a Moskva će adekvatno odgovoriti

Planeta -
Rusija će pre svega imati u vidu neophodnost zaštite svojih interesa, rekao šef ruske diplomatije

MOSKVA - Odluka Evropske unije da uvede nove sankcije Rusiji znači da je izabran put podrivanja mirovnog procesa koji je započet u Ukrajini, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov TV kanalu "Rusija 1".

"Polazimo od toga da usvajanje takve odluke u trenutku kada mirovni proces (u Ukrajini) počinje da bude stabilniji, znači odabrati put podrivanja mirovnog procesa", rekao je Lavrov i ukazao da će Moskva reagovati "mirno, adekvatno, pre svega, polazeći od neophodnosti zaštite naših interesa", preneo je Itar-Tass.

Sadašnji blok sankcija EU Rusiji stupio je na snagu nekoliko dana pošto je u Minsku 5. septembra potpisan sporazum o prekidu vatre i početku pregovora o političkom rešavanju konflikta u Ukrjaini, podseća ruska agencija.

Novi paket sankcija stupio je na snagu jutros nakon što je objavljen u službenom listu, i u okviru njega pet ruskih državnih banka, tri holdinga namenske industrije i tri naftne kompanije gube pravo na privlačenje evropskog finansiranja u periodu dužem od tri meseca, zaustavljeno je pruženje usluga istraživanja i eksploatacije nafte u Arktiku, a "crna lista" proširena je sa imenima još 24 osobe, čime je njihov ukupan broj povećan na 119.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track