Tatin sin kriv za puč u Kini

Kriza u komunističkoj zemlji

Tatin sin kriv za puč u Kini

Planeta -
Bivši funkcioner Bo Silaj, čija je smena izazvala glasine o državnom udaru, izbačen iz Partije zbog svog raskalašnog sina, plejboja Bo Guague

PEKING - Napravio problem celoj državi.Kina se suočava s najtežom političkom krizom u novijoj istoriji, a jedan od krivaca za to jeste i raskalašni sin nedavno smenjenog visokog funkcionera Komunističke partije Boa Silaja.

Nekada cenjeni političar izbačen je iz partije zbog korupcije pošto se raščulo da se njegov sin Bo Guagua (24) razbacuje parama u Britaniji, gde se školuje. Smena Silaja podelila je državni vrh Kine toliko da su se na internetu pojavili dramatični izveštaji o državnom udaru.Dok je mladi Bo studirao filozofiju, politiku i ekonomiju na Oksfordu, bio je suspendovan jer nije učio dovoljno. Prema navodima studenata, Bo je jednom na Oksfordu organizovao „Bal puta svile“, u sklopu kojeg su monasi iz hrama Šaolin u Kini demonstrirali borilačku veštinu kung-fu. Svoje kolege impresionirao je time što je doveo čuvenu filmsku zvezdu Džekija Čena, koji je održao predavanje o toj borilačkoj veštini, čak je i zapevao s njim na pozornici.- Bio je poznat kao plejboj. Sećam se da je još na prvoj godini kupio šampanjac za sve i napravio žurku u svojoj sobi. Kad je suspendovan na drugoj godini studija, kineski ambasador u Britaniji došao je na fakultet s momcima iz tajne službe i rekao da je to sramota za Guaguinog oca. Međutim, koledž nije podržao mladog Boa - ispričao je njegov bivši kolega.Pre devet dana, ljut zbog kritika na račun svog sina, Bo je izjavio da on nema svoju imovinu i da mu se sin od 12. godine školuje u Britaniji zahvaljujući stipendijama. Dan nakon toga, političara je javno kritikovao premijer Ven Đijabao, a onda je Bo, koji je bio član Politbiroa i sekretar Komunističke partije u gradu Čongkingu, smenjen sa svih funkcija.

Sumnjiva smrt biznismenaBritanska vlada tražila je od Kine da ispita misterioznu smrt engleskog biznismena Nila Hejvuda, koji je imao veze s porodicom Boa Silaja. Biznismen je nađen prošle godine u svojoj hotelskoj sobi u Čongkingu, u kojem je Bo bio lider Komunističke partije. Uzrok smrti navodno je bilo preterano konzumiranje alkohola. Telo je odmah kremirano, bez prethodne autopsije. Boova supruga Gu Kailaj, koja ima svoju advokatsku kancelariju, poslovala je s Hejvudom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track