Reditelj Titanika na najdubljoj tački planete

Reditelj Titanika na najdubljoj tački planete

Planeta -
Džejms Kameron (58), zaljubljenik u okeanografiju, spustio se do 11 kilometara ispod površine Tihog okeana

HONOLULU - Filmski režiser Džejms Kameron (58) noćas oko ponoći po srednjoevropskom vremenu spustio se do najdublje tačke na planeti Zemlji, 11 kilometara ispod površine Tihog okeana (Pacifika).

Režiser "Titanika", "Avatara" i drugih čuvenih filmova koristi specijalno dizajniranu podmornicu "Dipsi Čelendžer" (Deepsea Challenger), kojom se spustio na dubinu od 11 kilometara u vodama okeana.

Kameron planira da provede šest sati istražujući i snimajući Marijanu Trenč, zonu koja se nalazi 320 kilometara jugozapadno od pacifičkog ostrva Guam.

Pre njega ovo su uspeli samo švajcarski inženjer Žak Pikar i američki pomorski oficir Don Volš, koji su 1960. godine proveli dvadesetak minuta na istoj tački, ali nisu uspeli mnogo toga da vide jer je njihova podmornica pokupila suviše peska sa morskog dna.

Džejms Kameron je zaljubljenik okeanografije još od detinjstva i već je 72 puta silazio na velike dubine, od toga 33 puta se spustio do olupine "Titanika" za potrebe svog filma napravljenog 1997. godine, prenosi AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja