EU postaju ujedinjene države Evrope

EU postaju ujedinjene države Evrope

Planeta -
Ne treba da postanemo SAD, ali snažnija unija je neizbežna, smatra potpredsednik Evropskog parlamenta Otmar Karas
BEČ - Potpredsednik Evropskog parlamenta Otmar Karas založio se za transformaciju EU u ujedinjene države Evrope, koje bi bile jedina mogućnost za dobijanje važne uloge u dobu globalizacije.
"Hitno je potrebno povući poruke iz finansijske i ekonomske krize. Tu postoje samo dva jasna odgovora. Prvi je da, ako EU želi da ima neku ulogu u globalizaciji, onda je potrebno da se evropske države politički ujedine. Drugi, da se moraju ujediniti poreska, budžetska, ekonomska i socijalna politika", poručio je on.
Karas je podsetio da je i u Mastriškom sporazumu jasno upisan cilj uspostavljanja političke unije, što građani, kako je dodao, ne razumeju najbolje, pa zbog toga koristi pojam "ujedinjene države Evrope".
"Ne treba da postanemo SAD, ali neizbežna je snažnija unija. Nacionalizmi i protekcionizmi nas ne vode nikud", istakao je austrijski političar.
On je ocenio da se EU nalazi pred prekretnicom, i da mora odlučiti da li će se maksimalno angažovati na zajedničkim projektima ili će se unazaditi nacionalnim blokadama.
Karas se istovremeno distancirao od predloga šefa austrijske diplomatije Mihaela Špindelegera, koji je ujedno i lider Narodne partije Austrije čiji je član, a koji je tražio direktan izbor predsednika Saveta EU, kao i jačanje nacionalnih parlamenata u Evropi.
Komentarišući pojedine zahteve da Grčka treba da istupi iz evrozone, Karas je ukazao da Kalifornija ima veći deficit od Atine, i da niko ne vidi rešenje u istupanju te države iz SAD i dolara. "Kada u porodici imamo problem sa jednim detetom onda ne možemo to rešiti time da dete napusti kuću. Potrebno je razmisliti kako taj problem zajednički da rešimo", zaključio je Karas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track