Najnovije vesti

Ostavka ministra odbrane zbog tajne fabrike oružja

Skandal

Ostavka ministra odbrane zbog tajne fabrike oružja

Planeta
Švedski zvaničnik Sten Tolgfors odlazi sa funkcije na sopstveni zahtev
STOKHOLM - Ministar odbrane Švedske Sten Tolgfors podneo je ostavku pošto je žestoko kritikovan zbog tajnog plana za izgradnju fabrike oružja u Saudijskoj Arabiji koji je procurio u javnost, rekla je portparolka švedskog premijera.
Tolgfors odlazi sa funkcije na sopstveni zahtev, izjavila je Roberta Alenijus (Alenius), predstavnica za štampu predsednika vlade Fredrika Reinfelta (Reinfeldt). Alenijusova je odbila da govori o razlozima Tolgforsove ostavke i dodala da će više informacija biti izneto na konferenciji za štampu, zakazanoj za danas.
Togfors se našao na udaru kritika nakon što je Švedski javni radio, pozivajući se na tajna dokumenta, izvestio da su švedske vojne agencije u pregovorima sa Saudijskom Arabijom, sa ciljem da pomognu toj zemlji u izgradnji fabrike za popravku i modifikacije protivtenkovskog oružja.
Švedska nema zabranu na izvoz oružja u Saudijsku Arabiju, ali izveštaji ukazuju da je sporazum tako napravljen da se izbegne javna rasprava. Tolgfors je branio ove planove, tvrdeći da su u skladu sa sporazumom o vojnoj saradnji koji su dve zemlje potpisale 2005. godine, a obnovljen je 2010. Svejedno, zahtevi za njegovom ostavkom su se množili, s obzirom da je levičarska opozicija optužila vladu desnog centra za pokušaj zataškavanja svog učešća u planovima Saudijaca.
Mirovni aktivisti koji se protive izvozu švedskog naoružanja, tvrde da je naročito neprilično da Švedska zaključuje vojne sporazume sa nedemokratskim režimima.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...