(VIDEO) STIGAO U ALBANIJU: Pogledajte prvu posetu pape Franje Tirani i javnu misu koju je održao
Foto: AP

Prkosi pretnjama

(VIDEO) STIGAO U ALBANIJU: Pogledajte prvu posetu pape Franje Tirani i javnu misu koju je održao

Planeta -
2.500 policajaca čuva pontifa Rimokatoličke crkve; mere bezbednosti pojačane posle upozorenja Iraka da je ISIS jasno saopštio da želi da ubije papu

TIRANA - Papa Franja doputovao je danas u jednodnevnu posetu Albaniji, a vlasti te zemlje pojačale su mere bezbednosti zbog upozorenja da bi džihadisti Islamske države u Iraku i Siriji (ISIS) mogli da planiraju napad na poglavara Rimokatoličke crkve u toj većinski muslimanskoj zemlji.

http://www.youtube.com/watch?v=7EOaA2mS6V0

Ovo je prva zvanična poseta pape Franje nekoj evropskoj zemlji koja će, kako je planirano, trajati 11 sati.

Albansko Ministarstvo unutrašnjih poslova obećalo je "maksimalnu bezbednost", dodajući da je raspoređeno2.500 policajaca i da su pojačane patrole na graničnim prelazima, prenela je agencija AP.

2.500 policajaca čuva papinu bezbednost, Foto AP
2.500 policajaca čuva papinu bezbednost, Foto AP

Glavni bulevar u Tirani ukrašen je zastavama Albanije i Vatikana, kao i fotografijama 40 sveštenika koji su proganjani ili pogubljeni pošto je Enver Hodža 1967. godine proglasio Albaniju prvom ateističkom zemljom na svetu. U Tirani su postavljeni bilbordi s fotografijom nasmejanog pape, s uzdignutom rukom i porukom: "Poručcujem svim ljudima:moguće je raditi zajedno!".

Povodom posete, prodavci nude posebne suvenire, a albanska pošta štampala je markicu sa slikom pape.

Irački ambasador u Vatikanu upozorio je da bi 77-godišnji poglavar Rimokatoličke crkve mogao da se nađe u opasnosti od pripadnika ISIS pošto je Sveta stolica podržala američke vazdušne napade na ciljeve džihadista u Iraku, što je redak izuzetak u njenoj miroljubivoj politici rešavanja sukoba. U intervjuu italijanskom dnevniku Nacione (La Nazione) ove nedelje, irački ambasador u Vatikanu Habib Al Sadr rekao je da je ISIS "jasno saopštio" da "želi da ubije papu".

"Pretnja papi je verodostojna", rekao je on.

Vatikan je, međutim, poručio da će zadržati iste mere bezbednosti kao i prilikom ostalih poseta, tokom kojih papa ima običaj da se meša i pozdravlja s okupljenim narodom. Papa Franja koristiće na misi u Tirani papamobl otvorenog krova u kojem izlazi i na Trg svetog Petra, poručio je Vatikan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track