ULTIMATUM OLANDU: Teroristi prete da će ubiti otetog Francuza

Još jedna žrtva Islamske države

ULTIMATUM OLANDU: Teroristi prete da će ubiti otetog Francuza

Planeta -
Francuz, koji se identifikovao kao Erve Pjer Gurdel, pozvao je predsednika Fransoa Olanda da obustavi vazdušne udare u Iraku

PARIZ - Ekstremistička grupa u Alžiru saopštila je, u danas objavljenom video snimku na Jutjubu, odgovornost za otmicu francuskog državljanina i zapretila da će ga ubiti ako Pariz ne obustavi vazdušne udare protiv Islamske države u Iraku.

Francuz, koji se identifikovao kao Erve Pjer Gurdel (55), pozvao je predsednika Fransoa Olanda da obustavi vazdušne udare u Iraku.

Rojters je javio da je Francuza otela grupa koja se odvojila od Islamske države, ali su druge agencije precizirale da je u pitanju grupa Džund al-Kalifa (Vojnici kalifata) koja se nedavno odvojila iz severnoafričkog ogranka Al Kaide i zaklela na vernost Islamskoj državi.

Državljanin Francuske otet je u planinskoj oblasti na istoku Alžira, gde je provodio godišnji odmor, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova u Parizu.

Otmica se dogodila juče u oblasti gde se kriju pripadnici severnoafričkog ogranka Al Kaide, ali zasad nijedna grupa nije preuzela odgovornost.

Vest o kidnapovanju francuskog državljanina objavljena je nekoliko sati nakon što je ekstremistička Islamska država zapretila da će napasti Francusku jer je Pariz pokrenuo vazdušne udare u Iraku, prenele su agencije.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev je izjavio da se Francuska ne boji pretnji Islamske države i da neće uticati na rešenost Pariza da okonča zlodela džihadista.

Nakon što je Islamska država zapretila Francuskoj i drugim zemljama koje su se pridružile međunarodnoj koaliciji na čelu sa SAD za suzbijanja te ekstremističke grupe, Kaznev je istakao da su preduzete "stoprocentne mere opreza".

Portparol Islamske države Muhamed al-Adnani pozvao je sledbenike da napadaju državljane SAD, Francuske i drugih zemalja koje formiraju međunarodnu koaliciju za suzbijanje džihadista u Iraku i Siriji.

U poruci objavljenoj na više jezika, Adnani je rekao: "Ako možete da ubijete nekog američkog ili evropskog nevernika, pogotovu zločeste i prljave Francuze - ili Australijanca ili Kanađanina ili državljanina bilo koje zemlje koja je ušla u koaliciju protiv Islamske države, ubijte ga na bilo koji način i računajte na Alaha".

Američki i francuski vojni avioni su napali proteklih dana mete Islamske države u Iraku, a Vašington je juče saopštio da su i druge zemlje izrazile spremnost da se pridruže koaliciji ako otpočne i vazdušne napade protiv džihadista u Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track