Najnovije vesti

(VIDEO) DAMASK: Džon Keri pismom obavestio Siriju da će napasti džihadiste na njenoj teritoriji
Foto: Printscreen Yt

Diplomatija

(VIDEO) DAMASK: Džon Keri pismom obavestio Siriju da će napasti džihadiste na njenoj teritoriji

Planeta -
Sirija ipak nije osudila vazdušne napade koje su SAD jutros izvele na uporišta ISIL jer smatra da to nije čin agresije niti kršenje suvereniteta zemlje

DAMASK - Američki državni sekretar Džon Keri obavestio je sirijske vlasti da SAD i njihovi saveznici nameravaju da napadnu Islamsku državu (ISIL) u Siriji, u pismu koje im je dostavljeno posredstvom Bagdada nekoliko sati pre nego što su počeli vazdušni napadi, saopštio je danas Damask.

Sirijske vlasti, koje su ranije upozorile da je za bilo kakve vazdušne napade na Siriju potrebno odobrenje Damaska, nisu osudile napade koje su SAD rano jutros izvele zajedno sa nekoliko zalivskih država i Jordana protiv ISIL, prenosi Rojters.

http://www.youtube.com/watch?v=NN7YRypKMvo

Sirijski analitičar Ali al-Ahmad je, u intervjuu koji je emitovala sirijska državna televizija, rekao da ti vazdušni napadi ne predstavljaju čin agresije, pošto je vlada unapred bila obaveštena da će oni biti izvedeni, a ne predstavljaju ni kršenje sirijskog suvereniteta.

"Sirijska vazdušna odbrane je pratila sve mete i ratne avione. To ne znači da smo deo zajedničkih operacija, i mi nismo deo koalicije. Ali imamo zajedničkog neprijatelja", konstatovao je on.

U vladinom saopštenju pročitanom na državnoj televiziji, sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da je sirijski šef diplomatije Valid al-Mualem primio pismo od Kerija preko iračkog ministra spoljnih poslova, čija je vlada na čelu sa šiitima blizak saveznik Damaska. U istom saopštenju, Damask je obećao da će nastaviti svoju borbu protiv ISIL, organizacije koja je zauzela velike delove severne i istočne Sirije.

Džon Keri poslao pismo vlastima u Damasku, Foto Reuters
Džon Keri poslao pismo vlastima u Damasku, Foto Reuters

Sirijska vlada je, takođe, ukazala na mogućnost da Irak posreduje u indirektnom kontaku između Damaska i Vašingtona, iako SAD i njihovi saveznici izbegavaju sirijskog predsednika Bašara al-Asada. Damask je saopštio da je koordinacija sa Irakom "na najvišem nivou" i ponovio spremnost da bude deo međunarodnih napora u suzbijanju Islamske države.

U međuvremenu je Rusija, jedan od glavnih Asadovih saveznika, kritikovala vazdušne napade na čelu sa SAD protiv Islamske države i ocenila da oni nisu smeli da budu izvedeni bez saglasnosti Damaska. Sirijski državni mediji, međutim, nisu iznosili nikakve kritike povodom vazdušnih napada, primećuje britanska agencija.

SAD i nekoliko zalivskih zemalja otpočele su rano jutros vazdušne i raketne udare na položaje džihadista ISIL U Siriji, koji su momentalno zapretili da će odgovoriti, okrivivši Saudijsku Arabiju da je "dozvolila da do napada dođe".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track