Staljin na školskim sveskama!

Staljin na školskim sveskama!

Planeta -
Nemam dilemu - to je kriminalac koji je ubio milione svojih sunarodnika, ocenio je predsednik gradske komisije za obrazovanje i omladinu Viktor Krugljakov
MOSKVA - Nadležni za obrazovanje i omladinu u Moskvi osudili su prodaju školskih svezaka sa likom Josifa Staljina u moskovskim knjižarama, ali ističu da to nije zakonom zabranjeno.
"Nemam dilemu - to je kriminalac koji je ubio milione svojih sunarodnika", ocenio je predsednik gradske komisije za obrazovanje i omladinu Viktor Krugljakov za radio Eho Moskve, ističući da Staljinu nije mesto među velikanima Rusije, kako je nazvana štampana serija.
Krugljakov je objasnio da je štampanje i kontrola prodaje svezaka izvan nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, kao i da u zemlji ne postoji zabrana štampanja Staljinovog lika.
U izdavačkoj kući Aljt koja je štampala sveske navode da ne vide u tome ništa sporno i da tu nema propagande. "Mi samo pričamo priču o Rusiji", rekao je njihov menadžer Dmitrij Krasnikov, koji je istakao da su spremni da čuju sva mišljenja, kao i da je prethodno lik Staljina bio štampan u seriji "Veliki tirani".
Iako moskovski trgovi i ulice ne nose Staljinovo ime, njegova popularnost nije beznačajna, a to su pokazala i predizborna ispitivanja javnog mnjenja kada je 12 odsto građana, na pitanje o idealnom predsedniku Rusije, odgovorilo da treba da liči na Staljina.
Njegov lik naročito je popularan među turistima, a jedna od atrakcija Crvenog trga je fotografisanje sa uličnim umetnikom - Staljinovim dvojnikom koji šeta u društvu svog kolege u liku Lenjina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja