Saudijski prinčevi napali džihadiste!
Foto: Kurir Štampano

Novi udari na Islamsku državu

Saudijski prinčevi napali džihadiste!

Planeta -
Bin Salmen, sin prestolonaslednika SA, i princ Bin Bandar upravljaju avionima koji bombarduju teroristička uporišta u Iraku

VAŠINGTON - Drugog dana američkih vazdušnih napada na džihadiste u Siriji pogođeni su položaji Islamske države u okolini kurdskog grada Ain el Araba. Vojska SAD udarila je i na teroriste u Iraku, gde su gađali njihove položaje u Dibisu.Udari su izvedeni nešto pre i posle ponoći, a piloti su gađali baze džihadista, kao i puteve do njih. Prema procenama, najmanje 120 pripadnika Islamske države i Al Kaide ubijeno je tokom poslednja dva dana.SavezniciU napadima su učestvovali i američki arapski saveznici - Saudijska Arabija (SA), Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Jordan i Bahrein. Među pilotima koji su gađali bili su i pripadnici kraljevske kuće Saudijske Arabije. Tako je jednim od aviona upravljao princ Halid bin Salmen, sin prestolonaslednika i ministra odbrane princa Salmana ibn Abd el Aziza, a drugim princ Talal bin Abdelaziz bin Bandar.

Posle borbe... Halid bin Salmen
Posle borbe... Halid bin Salmen

Iako su na slikama koje su otkrili javnosti saudijski prinčevi srećni što učestvuju u napadima protiv terorista, u muslimanskom svetu ova akcija nije baš prihvaćena sa odobravanjem.PretnjeVeć na Tviteru, gde su objavljene njihove slike, mnogi su im napisali da nije u redu da muslimani ubijaju muslimane. Osim toga, pristalice Islamske države su objavile da će piloti pre ili kasnije biti ubijeni.U napadima na položaje Islamske države ne učestvuje nijedna evropska zemlja, a britanski parlament biće pozvan da u petak 26. septembra glasa o predlogu premijera Dejvida Kamerona da se Velika Britanija pridruži SAD, koje su pokrenule vazdušne napade na pripadnike Islamske države u Iraku.

Talal bin Abdelaziz bin Bandar
Talal bin Abdelaziz bin Bandar

FBI upozoravaSPREMAJU NAPADE U EVROPI I SADAkcije SAD u Iraku i Siriji uzburkale su duhove među teroristima, koji spremaju odmazdu. Zbog toga su američke obaveštajne agencije juče saopštile da postoje podaci koji ukazuju da sirijski operativci Al Kaide spremaju napad.- Nedavni obaveštajni podaci ukazuju da su visoki operativci Al Kaide stacionirani u Siriji blizu izvršne faze napada u Evropi ili SAD - rekla je Marša Katron, portparolka Odeljenja za unutrašnju bezbednost.

Odmazda islamistaDŽIHADISTI ODSEKLI GLAVU FRANCUZUALŽIR - Planinski vodič Erve Gurdel (55) iz Nice nastradao je smrću pošto su mu alžirski džihadisti povezani s Islamskom državom odsekli glavu, a snimak pogubljenja postavili na internet. Grupa Džund el Kilafah otela je Gurdela u nedelju u Alžiru i zapretila da će ga ubiti ukoliko u roku od 24 sata Francuska ne okonča vazdušne napade na borce Islamske države u Iraku. Zvanični Pariz je na to odgovorio negativno, posle čega je čovek pogubljen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track