UŽIVO DAN 220 ZAHARČENKO: Našli smo 40 tela civila u masovnoj grobnici!
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 220 ZAHARČENKO: Našli smo 40 tela civila u masovnoj grobnici!

Planeta -
Tri otkrivene masovne grobnice nalaze se na teritoriji koju je kontrolisala vojska Ukrajine i ukrajinski privatni bataljon Ajdar; Do sada ekshumirana tela tri žene, koje su silovane i pretučene - jedna je bila trudna

DONJECK - Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko izjavio je da je milicija pronašla tri masovne grobnice i da je iz jedne ekshumirano 40 tela civila, javlja RIA Novosti.

U druge dve su tela zarobljenih pripadnika samoodbrane i ukrajinskih vojnika, kaže Zaharčenko i dodaje da milicija i dalje pronalazi nove masovne grobnice, ali njihov tačan broj nije utvrđen.

Najnovije otkriće istražiće Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane DNR, kao i međunarodni eksperti iz Evrope i Rusije.

Pripadnici monitoring misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini saopštili su ranije da je vojna policija Donjecka pronašla tri neoznačene grobnice sa većim brojem tela. Dve grobnice nalaze se u rudniku uglja Komunar, u blizini sela Nižnija Krinka, oko 35 kilometara severoistočno od Donjecka, a treća je unutar samog sela.

Ova teritorija ranije je bila pod kontrolom ukrajinske vojske i bataljona "Ajdar" iz Nacionalne garde.

Do sada su ekshumirana tela tri žene, koje su silovane i pretučene, a jedna je bila trudna.

Ruska Javna komora usvojila je saopštenje u kome su pozivaju UN, Savet Evrope i OEBS da istraže masovne grobnice u Donjecku.

"Ove masovne grobnice su dokaz ratnog zločina i zahtevaju istragu pod međunarodnom kontrolom", rekao je zvaničnik Komore Sergej Ordžonikidze. On je dodao da je potrebno da UN, OEBS i druge agencije formiraju nezavisni panel koji će da istraži ovo pitanje.

13.12 - Ukrajinski predsednik Petar Porošenko naložio je donošenje "neodložnih mera" radi zaštite Ukrajine i jačanja njene odbrambene sposobnosti, među kojima je i nalog vladi da odmah pripremi i preda mu predlog zakona u vezi sa odustajanjem od vanblokovskog statusa Ukrajine kako bi ga uneo u skupštinsku proceduru, javio je danas Ukrinform. Ukrajinska državna agencija navodi da je ukaz o tome Porošenko potpisao juče i da mnoge njegove ključne tačke nose oznaku tajnosti.Od vlade se, navodi Ukrinform, traži da izradi nacrt generalnih direktiva za pregovore sa Rusijom, da nacionalnu ekonomiju prevede na funkcionisanje u posebnim uslovima, da iznese predloge za primenu sankcija Rusiji i da osigura privremeno zatvaranje kontrolnih punktova na ukrajinsko-ruskoj granici.

Arsenij Jacenjuk pred Generalnom skupštinom UN (Foto: Reuters)

11.40 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je u Njujorku da su šanse Kijeva da ostvari kontrolu nad Krimom male dok je Vladimir Putin predsednik Rusije, poručujući i šefu ruske države da "nikada neće dobiti bitku protiv ujedinjenog ukrajinskog naroda". Obraćajući se prvog dana plenarne diskusije u Generalnoj skupštini UN, Jacenjuk je deset minuta sipao optužbe na račun Rusije i tražio da se ne ukidaju sankcije protv te zemlje, ai završio je direktnim obraćanjem Putinu: "Gospodine Putine, vi možete da pobedite u borbi protiv vojske, ali nikada nećete dobiti bitku sa ujedinjenim ukrajinskim narodom".

Vitalij Čurkin: Jacenjuk je melodramatičan, Foto Reuters

Jacenjukovo istupanje za govornicom GS UN kritikovao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin, nazivajući ga "melodramatičnim".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track