JACENJUK: Slabe šanse Kijeva da vrati Krim dok je Putin na čelu Rusije
Foto: Reuters

Diskusija

JACENJUK: Slabe šanse Kijeva da vrati Krim dok je Putin na čelu Rusije

Planeta -
Premijer Ukrajine deset minuta nizao optužbe protiv Rusije i konačno se direktno obratio predsedniku Rusije, što je Vitalij Čurkin nazvao melodramatičnim

NJUJORK - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je u Njujorku da su šanse Kijeva da ostvari kontrolu nad Krimom male dok je Vladimir Putin predsednik Rusije, poručujući i šefu ruske države da "nikada neće dobiti bitku protiv ujedinjenog ukrajinskog naroda".

"Dok je Putin na vlasti, to će biti teško uraditi, ali to neće biti večno", rekao je Jacenjuk u njujorškom Savetu za međunarodne odnose, izražavajući uverenje da će Ukrajina "obnoviti kontrolu nad istokom Ukrajine i Krimom", prenela je agencija UNN.

Obraćajući se prvog dana plenarne diskusije u Generalnoj skupštini UN, Jacenjuk je deset minuta sipao optužbe na račun Rusije i završio direktnim obraćanjem Putinu: "Gospodine Putine, vi možete da pobedite u borbi protiv vojske, ali nikada nećete dobiti bitku sa ujedinjenim ukrajinskim narodom".

Jacenjuk je takođe rekao da sankcije protiv Rusije ne treba ukidati dok Kijev ne obnovi kontrolu nad Krimom i istokom Ukrajine i da će za rešavanje konflikta biti korišćen i diplomatski i vojni put.

Vitalij Čurkin: Jacenjuk je melodramatičan, Foto Reuters
Vitalij Čurkin: Jacenjuk je melodramatičan, Foto Reuters

Jacenjukovo istupanje za govornicom GS UN kritikovao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin, nazivajući ga "melodramatičnim obraćanjem" Putinu.

"Umesto da se bavi mnogobrojnim problemima svoje zemlje koja se približava ekonomskom kolapsu, čudno je da je premijer Ukrajine doputovao u Njujork da bi kasno uveče istupio pred polupraznom salom GS. Čudno je i to da je njegov govor završen melodramatičnim obraćanjem predsedniku Rusije", kazao je Čurkin.

"Jacenjuk je verovatno zaboravio da je predsednik Ukrajine Petar Porošenko taj koji u poslednje vreme održava intenzivan dijalog sa predsednikom Putinom. Dijalog koji omogućuje sprovođenje nedavnih dogovora iz Minska, koji će, kako se nadamo, otvoriti put rešavanju duge krize u Ukrajini", dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track