DODIK: Krst iznad Sarajeva iskazuje saosećanje prema svima koji su patili!
Foto: Kurir štampano

Smiriti tenzije

DODIK: Krst iznad Sarajeva iskazuje saosećanje prema svima koji su patili!

Planeta -
Ne sme da bude bilo kakvog inata, a krst treba da ostane na Zlatištu dok ne budu rešene proceduralne stvari, zaključio je Dodik

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je podizanje krsta na Zlatištu legitiman čin Saveza logoraša RS i da ne vidi razlog za bilo kakve tenzije.

"Ovo udruženje je na takav način želelo da pokaže saosećanje prema svima koji su patili u poslednjem ratu. Moguće je da nekoga to iritira, ali u multiverskom društvu u BiH to ne bi trebalo da smeta", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da u RS nikome ne smetaju bilo kakva verska obeležja.

"Sve treba da bude rešeno na potpuno regularan način i ne znam zašto nevladino udruženje to ne sme da uradi. Ne sme da bude bilo kakvog inata, a krst treba da ostane na Zlatištu dok ne budu rešene proceduralne stvari", zaključio je Dodik.

"Podizanje Spomen krsta na Zlatištu nema veze sa izborima i najbolje je da se političari ni ne mešaju u to", izjavio je Branislav Dukić, predsednik Saveza logoraša RS.

Komentarišući zašto je krst podignut baš u ovom trenutku, iz Saveza logoraša poručuju - to se jednom moralo dogoditi, a to jednom je upravo sada.

"Mi smo žrtve i nemojte nam određivati vreme kada ćemo to da podignemo", istakao je Dukić.

Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić rekao je danas da je policija obezbedila pojačano prisustvo na Zlatištu kod Sarajeva, gde je postavljen spomen-krst, da bi očuvala javni red i mir.

On je naglasio da drugi organi treba da odlučuju da li bi taj objekat trebalo da ostane na tom mestu, u tom obliku, da li bi trebalo da se gradi neki drugi objekat, a da MUP samo odgovara na izazov pojačanih tenzija oko krsta na Zlatištu.

Na Zlatištu iznad Sarajeva 21. septembra postavljen je spomen-krst kao znak sećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba, a od tada je dva puta pokušano njegovo rušenje, podsećaju banjalučki mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track