INVAZIJA RUSA NA JADRAN: Oligarsi žele 23 turistička projekta u Hrvatskoj
Foto: Shutterstock

Biznis je biznis

INVAZIJA RUSA NA JADRAN: Oligarsi žele 23 turistička projekta u Hrvatskoj

Planeta -
Među ulagačima je i Jelena Baturina, supruga bivšeg gradonačelnika Moskve Jurija Luškova čije bogatstvo Forbs procenjuje na milijardu dolara

ZAGREB - Firma "Titan nekretnine", iza koje stoje bogati ruski biznismeni, bankari i vlasnici jedne od najvećih građevinskih kompanija u Moskvi, javila se za 23 projekta na hrvatskom Jadranu s kojima će, ako ih dobiju, raspolagali imovinom koja se prestire na čak 11,3 miliona kvadratnih metara, piše Jutarnji.hr.

Ta grupa ruskih oligarha već deset godina u Zagrebu ima registrovanu kompaniju "Titan nekretnine", pa mogu da posluju bez obzira na sankcije.

Za ulaganje je zainteresovana i Jelena Baturina, najbogatija Ruskinja (Foto: Wikipedia)
Za ulaganje je zainteresovana i Jelena Baturina, najbogatija Ruskinja (Foto: Wikipedia)

Među ulagačima je i najbogatija Ruskinja Jelena Baturina, supruga bivšeg gradonačelnika Moskve Jurija Luškova, čije bogatstvo Forbs procenjuje na milijardu dolara. Baturina sada živi u Londonu, vlasnica je dva fonda nekretnina i ulaže u projekte po Evropi i SAD.

Rusima su najinteresantnije su zaintersovani za ulaganje u projekte ponuđene u okviru velikog programa "100" Državne kancelarije za upravljanje državnom imovinom. Najinteresantnije su im bivše vojne nekretnine i zemljišta duž cele hrvatske obale - od Kovčanja i Velopina na Malom Lošinju, preko Duilova u Splitu, Šepurina kod Zadra, Kupara itd.

"Sad je sve na državi. Mi smo spremni da ulažemo. Na nas se ne odnose sankcije jer je firma hrvatska", kaže ja Jutarnji Oksana Dvinski, direktorka "Titan nekretnina", inače Ukrajinka. Ona kaže da će se kompanija javiti na sve tendere kad budu raspisani i da novac nije problem - a reč je o milijardama evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track