Siromašna trećina Hrvata

Siromašna trećina Hrvata

Planeta -
U EU su siromašniji jedino Bugarska, Rumunija, Litvanija i Letonija

ZAGREB - U Hrvatskoj je siromašna trećina stanovništva, a novo siromaštvo pogodilo je radno aktivne koji su izgubili posao u poslednje dve godine.

"Novi siromašni su oni koji su bili aktivni na tržištu rada, u većoj meri muškarci jer žene rade uglavnom u javnom sektoru gde je zaposlenost zaštićenija. Snažno su pogođeni mladi čija je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u samom evropskom vrhu", upozorava profesor Zoran Šućur s Pravnog fakulteta, piše hrvatski časopis Banka.

On je za aprilski broj časopisa objasnio da se "novi" siromašni razlikuju od "starih" po tome što su više obrazovani i mlađi.

Hrvatska je pre krize bila malo iznad proseka Evropske unije, a u 2010. je ušla među prvih pet po stopi siromaštva. U EU su siromašniji jedino Bugarska, Rumunija, Litvanija i Letonija, pokazuju poslednji podaci Državnog zavoda za statistiku.

Stopa relativnog siromaštva u 2010. godini iznosila je 20,6 odsto, što znači da petina građana ne može da podmiri osnovne ljudske potrebe. Prema statistici to je svako s 2.100 kuna neto mesečno, što je 280 evra (za samce) ili s 4.400 kuna mesečno što je oko 585 evra (domaćinstvo s dvoje odraslih plus dvoje dece).

Prosečna stopa siromaštva u EU je 16,4 odsto, navodi list. U tekstu se upozorava da relativna stopa siromaštva ne govori o tome koliko je građana stvarno siromašno, te navodi da je trećina stanovnika isključena iz društva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track