VREME PRE VREMENA: U Prijedoru otkopali kuću staru 5.000 godina

Istraživanje Univerziteta Kembridž

VREME PRE VREMENA: U Prijedoru otkopali kuću staru 5.000 godina

Planeta -
Otkrića na ovim lokacijama rezultat su trogodišnjeg istraživanja. Te aktivnosti su deo projekta “Tempus”, koji obuhvata širi sliv reke Save. Podržala ga je Evropska unija

PRIJEDOR - Ostaci praistorijske kuće pronađeni su u jednoj iskopini nekoliko kilometara od Prijedora prema Sanskom Mostu, na severozapadu Bosne i Hercegovine. Iskopavanja predvode arheolozi Univerziteta Kembridž s kolegama iz Banje Luke i Prijedora.

“Uglavnom keramika, praistorijska keramika, iz vremena neolita. Znači, pre 4.500 do 5.000 godina. Takođe, pronašli smo fragmente sekire napravljene od kamena peščara iz korita reke, uglačanog, s mrljama, i znamo da je to stari, praistorijski materijal”, kaže Čarls Grenč, geoarheolog Univerziteta Kembridž.

Otkrića na ovim lokacijama rezultat su trogodišnjeg istraživanja. Te aktivnosti su deo projekta “Tempus”, koji obuhvata širi sliv reke Save. Podržala ga je Evropska unija.

Uz stručnjake Univerziteta Kembridž, rade i domaći arheolozi. Smatraju da lokacije oko Prijedora kriju i starija nalazišta.

“E, oni prate tog neolitskog čoveka sa severa Evrope kako se kretao i ovde se negde gubi trag. I pokušavamo da nađemo… Ima indicija, ima nekih pokazatelja, neki fragmenti keramike, koji mogu biti možda i relikt neke prošlije kulture, koja je zalutala ovde. A moguće je da naiđemo na ono što tražimo, dakle, kulture toga Mlađeg kamenog doba”, kaže Milenko Radivojac, arheolog iz Prijedora.

Profesor Grenć kaže da ovakva nalazišta nisu neobična te da bi ih bilo moguće naći i u ostalim delovima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Ali, to su uglavnom pojedinačne farme. Ova nalazišta kod Prijedora, pojašnjava, kriju sela. Označavaju početak urbanizacije…

http://www.youtube.com/watch?v=glt8e8LU_zc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja